Infofinanciar > Info > Auchan a anunțat că îi va înlocui pe casierii clasici cu aparate de tip self check-out. Ce se va întâmpla cu angajații
Info

Auchan a anunțat că îi va înlocui pe casierii clasici cu aparate de tip self check-out. Ce se va întâmpla cu angajații

Aparat Self checkout
Sursă foto: Forbes

Rețeaua de hypermarketuri Auchan din România a decis să renunțe la casierii obișnuiți și să-i înlocuiască cu aparate de tip self check-out. Astfel, în acest lanț de magazine, clienții își vor putea scana singuri produsele cumpărate și, ulterior, să și le achite prin orice modalitate de plată.

Potrivit companiei, cei care stăteau la clasicele case de marcat vor avea de acum încolo un rol de consilier. Practic, aceștia vor sta lângă lângă clienți pentru a-i învăța cum funcționează noile dispozitive.

Până acum, aparatele self checkout au fost instalate în 12 dintre magazinele Auchan, care se află în orașe mari, precum: București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara.

Reprezentanții lanțului de magazine francez au anunțat că aceste dispozitive vor fi prezente în toate unitățile rețelei până în anul 2025, scrie Realitatea.

„Metamorfoza” casierului

Compania Auchan a anunțat că investește (și o va face în continuare) în procese ample de introducere a casierilor în noile roluri de consilieri.

După parcurgerea acestor training-uri, angajații acestui departament își vor dezvolta competențele de comunicare și relaționare necesare pentru a acorda consultanță și suport clienților.

„Pentru colegii casieri, ceea ce se schimbă este modul în care relaționează cu clientul. De la o meserie tehnică, evoluăm către o meserie care se bazează pe comunicare. Practic, trecem de la o abordare tranzacțională la una relațională, pentru că meseria colegilor noștri din zona caselor de marcat devine una de suport, comunicare și acompaniere a clienților”, a mărturisit Ioana Toșa, Director Regional Nord.

Auchan, implicată în războiul din Ucraina?

O anchetă a jurnaliștilor de la Le Monde a arătat că filiala companiei Auchan Retail din Rusia ar fi organizat o campanie de colectare a produselor destinate armatei lui Vladimir Putin în martie 2022, ce urmau să fie folosite pe frontul din Ucraina. De asemenea, potrivit mai multor informații obținute de site-ul de investigaţii The Insider şi de ONG-ul Bellingcat, valoarea totală a acestor obiecte a fost de două milioane de ruble (circa 25.000 de euro).

Însă, la scurt timp, compania franceză a respins „categoric” aceste acuzații, conform cărora filiala rusă Auchan ar fi contribuit la efortul armatei ruse de pe frontul din Ucraina.

„Auchan Retail dezminte categoric faptele relatate în anchetă şi interpretarea lor”; „(Aceste acuzaţii) nu sunt în niciun fel coroborate cu realitatea verificărilor (noastre) interne care confirmă, în schimb, respectarea strictă a reglementărilor în vigoare.

(n.r. – Auchan) reafirmă astfel că magazinele rămase deschise în Rusia sunt acolo pentru a permite populaţiei ruse (aşa cum se întâmplă şi în Ucraina cu populaţia ucraineană) să se hrănească şi că ele nu oferă niciun ajutor voluntar şi activ niciunei aprovizionări a altor categorii de consumatori decât populaţia civilă rusă”, au mai evidențiat aceștia, potrivit celor de la Adevărul.

Surprinși de anchetă

În anchetă, jurnaliștii de la Le monde au mai citat o sursă anonimă care a declarat că transportul produselor către armata rusă ar fi fost unul gratuit (la cererea Auchan).

Însă, conducerea Auchan s-a declarat „extrem de surprinsă” de această investigație, menționând că „singurele elemente oferite datează din martie 2022″, adică la câteva săptămâni de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

În acest caz, spune oamenii din board-ul companiei, „interlocutorii care au lansat comanda erau interlocutori obişnuiţi, care au mai plasat comenzi la noi şi anterior”.

„Nu finanţăm şi nu participăm voluntar şi activ la nicio colectă destinată forţelor ruse”, au mai afirmat reprezentanții Auchan.

La auzul acestor informații, filiala din Ucraina a grupului Auchan a postat pe Facebook un mesaj prin care s-a declarat „şocată” de acuzaţiile aduse filialei din Rusia.

De altfel, Auchan Ucraina a susținut că „le-a furnizat ucrainenilor o asistenţă de peste 60 de milioane de grivne (1,5 milioane de euro) de la începutul războiului”.