Info

Metrorex testează o nouă metodă de reîncărcare a cardurilor contactless. Proiectul se derulează la Piața Unirii 1 și 2

Metrou,
Sursă foto: Metrorex

Metrorex anunţă că are în derulare un proiect pilot pentru testarea reîncărcării și consultării cardurilor contactless nominale de către călători la automatele de vândut cartele.

Societatea Metrorex a anunțat că, in perioada 9-13 ianuarie, va derula un proiect-pilot pentru testarea reîncărcării și consultării cardurilor contactless nominale la nouă automate de vândut cartele amplasate în stațiile Piața Unirii 1 și Piața Unirii 2.

Conform comunicatului oficial, prin intermediul acestei noi opțiuni, călătorii vor putea să reîncarce pe cardurile contactless Metrorex titlurile de călătorie care au fost încărcate anterior pe respectivele carduri. La automatele de vândut cartele nu se vor putea reîncărca titlurile de călătorie cu reducere și titlurile de călătorie integrate (MTX/STB și MTX/STB/Feroviar). Ulterior, după finalizarea proiectului-pilot care include și perioada de testare, opțiunea de reîncărcare și consultare a cardurilor contactless Metrorex prin intermediul automatelor va fi implementată în toată rețeaua de metrou.

Metrorex mizează pe tehnologia contactless

Metrorex a introdus cardurile contactless proprii pentru abonamentele săptămânale, lunare sau anuale din vara lui 2021. Emiterea cardului contactless nominal reîncărcabil este realizată în mod gratuit de către Metrorex, prima dată, în caz de pierdere, furt sau deteriorare din vina călătorului percepându-se o taxă pentru emiterea ulterioară.

La momentul lansării, directorul general al societății a anunțat că migrarea la sistemul de taxare contactless se va realiza treptat. El a mai precizat că decizia de înlocuire a cartelelor magnetice, care sunt suportul cel mai ieftin și mai utilizat, va fi luată în funcție de nivelul de adopție al noilor carduri.

Pentru a pregăti lansarea, Metrorex a modernizat încă din 2017, sistemul de control-acces pe Magistralele 1, 2, 3 și Tronsonul de Legătură pentru 41 de stații de metrou: 20 de stații pe Magistrala 1, 14 stații pe stații Magistrala 2 și 7 stații pe Magistrala 3. Înlocuirea aparatelor de taxare la metrou în cele 41 de stații s-a făcut în cadrul obiectivului de investiții „Modernizarea instalațiilor pe Magistralele 1, 2, 3 și TL de metrou“ prin accesare de fonduri europene nerambursabile. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 181,781 milioane de lei (peste 40 milioane de euro), din care 108,48 milioane de lei (circa 25 milioane de euro) a fost finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, valoare echivalentă cu 71,67% din valoarea totală eligibilă aprobată.

Unde se pot reîncărca acum cardurile contactless

Până când Metrorex va extinde sistemul aflat în teste, cardurile contactless pot fi procurate și reîncărcate doar de la casieriile la care se eliberează bon fiscal, din următoarele stații de metrou: Pantelimon, Republica, Costin Georgian, Nicolae Grigorescu 1, Titan, Dristor 1, Mihai Bravu, Timpuri Noi, Piaţa Unirii 1, Izvor, Eroilor, Grozăveşti, Petrache Poenaru, Gara de Nord 1, Piaţa Victoriei 2, Ştefan cel Mare, Obor, Piaţa Iancului, Piaţa Muncii, Dristor 2, Dimitrie Leonida, Apăratorii Patriei, Piaţa Sudului, Constantin Brâncoveanu, Eroii Revoluţiei, Tineretului, Piaţa Unirii 2, Universitate, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei 1, Aviatorilor, Aurel Vlaicu, Pipera, Preciziei, Păcii, Gorjului, Lujerului, Politehnica, Constantin Brâncuși, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont și Academia Militară.