Infofinanciar > Info > Taxele și impozitele se umflă. Cât de scump va deveni să deții o locuință?
Info

Taxele și impozitele se umflă. Cât de scump va deveni să deții o locuință?

Taxele și impozitele se umflă. Cât de scump va deveni să deții o locuință?
Credit imagine: infofinanciar.ro

De acum putem afla cu cât vor crește taxele și impozitele la case. Guvernul propune schimbări. Pentru cetățeanul care își cumpără prima casă majorare de către autoritățile locale se anunță spre coeficientul maxim. 

”2023 va fi un an de criză, asta este absolut sigur. În anii de criză nu se fac astfel de modificări de impozite, dar dacă este cuprins în PNRR, nu avem ce face, va trebui să îl aplicăm. 

În teorie, ar trebui ca la nivel local să se obțină mai mulți bani. Trebuie să spunem foarte clar că taxele și impozitele locale au fost stabilite la un nivel foarte mic, ceea ce a făcut ca organizațiile care lucrează la nivel local să aibă mari dificultăți bugetare.  

Impozitele și taxele care s-au mărit și vreau să vă dau exemplu taxele pentru locurile de parcare, care s-au mărit cam de 10-12 ori, deci plafonul acela nu știu cum funcționează, dar trebuie să treacă prin niște examenele ale consiliilor locale care nu știu dacă au trecut sau nu, pentru că cel puțin la nivelul Bucureștiului taxele  diferă foarte mult de la un sector la altul chiar dacă au crescut foarte mult”,  a declarat profesorul de economie, Mircea Cosea, la Antena 3.

Dacă valoarea casei depășește 100.000 de euro impozitul poate fi mărit

 Guvernul  este obligat să facă o analiză până la finalul anului, analiza este asumată la Bruxelles în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar impozitele se anunță a fi mai mari începând cu anul viitor. Așadar, Parlamentarii doresc să dea posibilitatea ca impozitele pentru prima casă să fie majorate de către autoritățile locale la potențialul maxim. 

Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire, exceptand cazul în care în  Legea 277/2015 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare se prevede diferit.

Acest impozit se datorează către bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului în care este amplasată clădirea. În cazul municipiului București, impozitul și taxa pe clădiri se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasata cladirea. Și în cazul în care o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spațiile situate în partea din clădire aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părțile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru clădirea respectivă.