Infofinanciar > Info > Noi taxe în România. Anunț pentru milioane de români
Info

Noi taxe în România. Anunț pentru milioane de români

taxe Sursa foto Antena 3
Sursa foto: Antena 3

Guvernul are în vedere majorarea TVA-ului pentru anumite produse, se prezintă într-un document publicat de Consiliul Fiscal. PSD propune impozitarea progresivă pe salarii și se ia în calcul revizuirea impozitelor locale.

O veste este cea conform căreia taxa pe valoare adăugată ar putea crește de la 9% până la 19% pentru produselor nesănătoase cu multe grăsimi și zaharuri. Mâncarea din restaurante ar putea avea un TVA de 9%, în loc de 5%, cum se găsește la momentu actual.

Impozitarea progresivă pe salarii

PSD propune impozitarea progresivă pe salarii, adică cine câștigă mai mult să plătească impozite mai mari.

Impozitele locale ar putea fi revizuite, întrucât s-a discutat în spațiul public despre impozitarea mai mare pentru a doua sau a treia mașină, respectiv casă. Consiliul Fiscal propune o altă modalitate de taxare pentru mașini. Aceasta este stabilită în funcție de poluare și vechimea mașinii.

Situația bugetară este dezastruoasă 

Totul a pornit de la PNRR. Situația bugetară este un dezastru cum nu a mai avut demult România.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR a declarat faptul că România se îndreaptă spre impozite mai mari.

Marcel Ciolacu a spus că modificarea Codului fiscal urmează, iar modificările vor fi prezentate la data de 1 iunie.

„Ar trebui să prezentăm noile măsuri la 1 iunie. Codul Fiscal trebuie adoptat cu 6 luni înainte, pentru că bugetul pe anul viitor să se construiască pe acest nou Cod Fiscal, să fie prinse măsurile. Rămân la ideea că trebuia să venim cu o reglementare a prețurilor la energie, care s-ar fi văzut imediat. Deocamdată, efectele se văd, dar pe termen mai lung. Toată lumea vine mereu, că vom avea o colectare mai bună. S-a îmbunătățit colectarea, noul șef al ANAF a luat totul foarte în serios și a crescut colectarea. Există discuții privind Codul Fiscal, iar când vom lua o decizie vom ieși împreună și vom anunța”

Efectele adoptării unei astfel de măsuri

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu a explicat la Antena 3 care sunt efectele adoptării unor asemenea măsuri asupra populaţiei.

„O majorare a TVA ar duce la creşterea inflaţiei, deoarece cresc preţurile. Şi aşa guvernul încasează sume foarte mari prin faptul că a crescut preţul la energie, gaze şi carburanţi. Ar trebui o restructurare a cheltuielilor bugetare, pentru că multe instituţii nu-şi au rostul în societate, cum e cazul celor de control care se calcă pe picioare.”, a explicat fostul ministru.

Ialomițianu este de părere că un astfel de impozit nu poate fi introdus peste noapte, iar ANAF nu este pregătit în acest moment pentru un impozit pe venitul global.