Infofinanciar > Info > Lucrul care îi nemulțumește pe părinți! Ce taxe se cer la o grădiniță de stat
Info

Lucrul care îi nemulțumește pe părinți! Ce taxe se cer la o grădiniță de stat

Taxele sursa foto Saptamana Financiara
sursa foto Saptamana Financiara

Ca în fiecare an în această perioadă părinții aleg grădinițele la care doresc să îți înscrie copiii. Mai noi, aceștia trebuie să scoată bani din buzunar pentru a plăti taxe și la grădinițele de stat, din 2023. Care sunt sumele pe care părinții trebuie să le achite?

O problemă cu care se întâlnesc părinții în fiecare an în această perioadă este aceea de a alege dacă doresc să își înscrie copiii la o grădiniță privată sau la una de stat.

Care sunt taxele?

În fiecare vară, părinții care au copii mici trebuie să se informeze cu privire la procesul de înscriere a celor mici la grădinițe, proces care încă nu a luat sfârșit. Perioada până la care părinții mai por să își înscrie copii la grădinițe se încheie pe data de 30 august 2023. Acum se mai pot înscrie copii care nu s-au înscris în primele două etape care au avut loc.

În această ultimă etapă de ajustări se mai pot înscrie doar anumite categorii de copii, iar rezultatele și numărul de locuri care nu au fost ocupate urmează să fie publicate pe data de 31 august 2023.

Numărul de copii care pot fi înscriși într-o grupă este, de cele mai multe ori, de 12. Pentru ca o grupă să poată exista trebuie să aibă un număr minim de șase copii înscriși, iar numărul maxim este de 17.

Bani pentru grădinițele de stat

Cu toate că învățământul de stat ar trebui să fie oferit în mod gratuit părinților care aleg să își înscrie copiii aici, începând cu acest an, aceștia sunt nevoiți să plătească anumite sume. Mai exact, banii vor constitui o taxă lunară percepută pentru mâncarea pe care micuții o vor primi zilnic. Grădinițele de stat au luat decizia de a cere aceste taxe după ce au apelat la serviciile furnizate de firmele de catering.

Mai există, totodată, grădinițe de stat care percep taxe pentru un program prelungit. Acestea sunt, în realitate, în cele mai multe cazuri, taxe care reprezintă bani pentru asigurarea meselor celor mici.

Sumele pe care părinții le plătesc pentru o grădiniță de stat nu depășesc câteva sute de lei pe lună. Când vine vorba de grădinițele private, acest lucru se schimbă, deoarece sumele se ridică, și pot chiar depăși, 1.000 de euro pe lună. De cele mai multe ori, la grădinițele private, cheltuielile reflectă dorințele părinților, care vor ca cei mici să participe la cât mai multe activități și să dispună de spații moderne, informează dailybusiness.ro

 Avantaje și dezavantaje

Avantajele grădinițelor de stat sunt acelea că, prețul este unul considerabil mai mic, față de cele de stat, că spațiile sunt unele mai mari, atât la exterior cât și la exterior, de cele mai multe ori educatoarele au deja experiență în acest domeniu și toate sunt avizate de Ministerul Educației. La grădinițele private, dezavantajul constă în faptul că nu toate sunt avizate de către minister, iar grupele pot să fie formate din mai mulți copii. Totodată, aici, fondurile sunt oferite de cele mai multe ori tot de părinți, conform mamica.ro