Infofinanciar > Info > ”Taxa pe soare”, gafa Guvernului, demontată Cristian Păun! „Dacă tot am aprobat o lege care nu se aplică, la ce am mai aprobat-o”
Info

”Taxa pe soare”, gafa Guvernului, demontată Cristian Păun! „Dacă tot am aprobat o lege care nu se aplică, la ce am mai aprobat-o”

revista22.ro
FOTO:revista22.ro

Cristian Păun, un reputat profesor de economie este de părere că partidele din Coaliția de guvernare intenționează să taxeze sectorul energiei verzi. Păun consideră că statul român are „foame de resurse” iar unii dintre politicienii aflați la cârma statului nu văd cu ochi buni inițiativele private ale cetățenilor, prin care, cei din urmă se descurcă pe cont propriu fără a mai fi dependenți de stat în vreun fel anume.

Profesorul a făcut această declarație în contextul în care USR a avertizat că Executivul condus de Nicolae Ciucă a introdus, printr-o ordonanță de Urgență (OUG), încă o taxă pentru persoanele fizice și juridice care au investit în surse alternative de energie electrică precum panourile fotovoltaice.

Partidul Social Democrat și-a contestat propria Ordonanță de Guvern aruncând vina pe ministrul Energiei, Virgil Popescu. În contrapartidă, liberalul Popescu a catalogat „taxa pe soare” ca fiind un fake news, iar Ordonanța nu stipulează obligativitatea introducerii taxei respective, ci doar posibilitatea și asta doar după 2026.

Statul ne vrea captivi?

Având în vedere contextul creat de politicieni, Păun se întreabă care este urgența Ordonanței și mai ales scopul acesteia, dacă ministrul Energiei a declarat că cel mai probabil, taxa nu va fi aplicată. De asemenea, economistul Păun a făcut și un scurt rezumat asupra taxelor pe care le încasează statul și care se regăsesc în aproape toate domeniile de activitate de la accizele pentru tutun, taxa pe valoarea adăugată sau tot felul de impozite.

„Ideea e că energia e un vehicul fiscal în toată UE. N-are sens să ne ascundem după deget. În toată Europa, tot ce înseamnă energie, de la combustibil, producție de energie electrică, gaz, toate aceste produse sunt încărcate de taxe, fie că e vorba de accize, TVA.

Statul încasează foarte mulți bani din tot ce înseamnă sector energetic. Practic, în România accizele sunt furnizate 60% de gaze, energie și combustibil și 40% de tutun, deci nu avem alte sectoare.

Energia e un vehicul fiscal important, statul se bazează pe ce încasează din energie. Energia verde a fost tratată puțin aparte tocmai pentru că ne dorim energie verde. Aici regimul fiscal în toată Europa e mult mai favorabil. Statul român, în foamea lui de resurse, ce sa gândit? Că nu poate scăpa netaxat acest sector, că apare o problemă. Și atunci a apărut această OUG”.

Unde este urgența Ordonanței?

”Dacă dl ministru și cu alții din spațiul public consideră că nu se aplică și că e foarte greu de aplicat și greu de taxat conform OUG ce tocmai ce a fost aprobată, de ce au mai aprobat-o? Unde e urgența? Dacă tot am aprobat o lege care nu se aplică, la ce am mai aprobat-o? De ce mai încărcăm sistemul legislativ din România cu o reglementare inutilă?

Doar de dragul de a o avea acolo? Cu siguranță s-a avut ceva în vedere când ea a apărut la nivelul Guvernului pentru a fi adoptată și clar se are în vedere taxarea acestui sector. Nu e ceva de trecut cu vederea, cu siguranță”, adaugă profesorul de economie Cristian Păun.

În alocuțiunea profesorului de economie se arată că Guvernul Ciucă are de gând să taxeze cetățenii și companiile care au făcut investiții în panourile fotovoltaice „ Statului român nu-i place inițiativa privată în general… mă rog, unora care conduc statul român(…)

Mereu statul trebuie să fie singurul care-ți dă lumină, căldură. Când tu ai inițiativă și vrei să faci investiții să-ți mai câștigi independența față de el, statul spune „nu, nu trebuie să fii independent, nu trebuie să ai opțiuni, trebuie să fii legat de companiile de stat care produc energie”, potrivit b1tv.ro.