Infofinanciar > Info > România, destinație preferată a companiilor care pleacă din Ucraina?
Info Lumea la zi

România, destinație preferată a companiilor care pleacă din Ucraina?

România, destinație preferată a companiilor care pleacă din Ucraina?

Zilele trecute am întâlnit un tânăr ucrainean pe nume Victor. Eu am zis că este un refugiat, când colo el ucra pentu o firmă IT din Kiev, el fiind din Odesa. Era mulțumit de România, mai puțin de chiria pe care o plătea pentru o garsonieră de 24 de metri pătrați: 250 de euro pe lună.

Dar, iată că din mediul de afaceri clujean vine o altă informație care spune că România poate fi una din destinațiile preferate ale companiilor care pleacă din Ucraina din cauza războiului.

Clujul, un magnet pentru companii din Est

La aceasta se adaugă și perspectiva atragerii în țara noastră de firme care refuză să mai activeze în Rusia, din cauza sancțiunilor economice.

În plus, reprezentanții companiilor internaționale de consultanță spun că România se numără printre cele mai atractive țări pentru că dispune de forță de muncă bine calificată, de universități performante, de acces la tehnologii înalte și de o piață internă considerabilă care poate absorbi o parte din producția realizată în fabricile mutate. Punctul slab al României rămâne tot infrastructura care este mult mai slab dezvoltată decât cea a unor țări precum Polonia, Slovacia sau Ungaria. De aceea, reprezentanții companiilor multinaționale recomandă autorităților române să folosească banii europeni pentru a construi rapid autostrăzi și drumuri expres, precum și pentru a-şi moderniza măcar căile ferate.

O altă recomandare este conturarea unei strategii de atragere a companiilor care părăsesc Rusia, din cauza sancțiunilor economice. Deja există companii care au început demersurile pentru a se muta în județul Cluj. Ele activează în domenii precum producția de piese din metal pentru industria auto interesată de zona Turda; materiale de construcție – interesate de zona Huedinului; sau procesarea de alimente – interesată de zona Dejului. Există și companii de IT interesate de Cluj-Napoca.

300 de companii deja vin

Peste 300 de companii din Ucraina și-au anunțat intenția de a se reloca temporat în România pentru a putea să evite falimentul. În principal, este vorba despre firme italiene care operează în Ucraina din domenii precum agricultură, mecanică, textile și modă, scrie și Obiectiv de Argeș.

Camera de Comerţ Română a semnat recent un acord cu Camera de Comerţ Ucraineană pentru a duce la bun sfârşit acest proiect. 1.000 de locuri de muncă vor fi disponibile în aceste firme, în special pentru refugiaţii ucraineni care fug din calea războiului în România.

Firmele româneşti din domenii similare precum agricultura, țesăturile, moda, mecanica vor ajuta firmele italiene relocate să se ambienteze în ţara noastră şi să îşi ducă la bun sfârşit activitatea. De asemenea, există discuții ca Ucraina să poată să îşi reia exporturile cu ajutorul României, prin portul Constanţa.