Infofinanciar > Lumea la zi > Taiwanul trage semnalul de alarmă: Situația „scapă de sub control”!
Lumea la zi

Taiwanul trage semnalul de alarmă: Situația „scapă de sub control”!

taiwan-trage-semnalul-alarma
Sursa foto: stirileprotv.ro

Taiwanul trage semnalul de alarmă din cauza frecvenței crescute a activităților militare ale Chinei. Ministrul apărării de pe insulă susține că a crescut riscul ca evenimentele să „scape de sub control” și să declanșeze o ciocnire accidentală.

Oficialii taiwanezi au declarat că în ultimele două săptămâni China și-a intensificat operațiunile militare. Zeci de avioane de luptă, drone, bombardiere și nave de război au efectuat exerciții în jurul insulei. Din acest motiv, Taiwanul trage semnalul de alarmă avertizând că un posibil incident poate surveni oricând.

China, care consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, a efectuat în ultimii ani mai multe astfel de exerciții. Guvernul de la Beijing încearcă astfel să își afirme pretențiile de suveranitate și să exercite presiuni asupra Taipei.

Populația insulei este tot mai îngrijorată de riscul ca un incident accidental să declanșeze un conflict mai amplu. Chiu Kuo-cheng, ministrul apărării din Taiwan, a confirmat acest lucru: „Este un lucru care ne îngrijorează foarte mult”.

Care sunt riscurile

Ministrul taiwanez a insistat asupra frecvenței crescute a activităților chinezești. El a explicat că navele de război ale comandamentelor teatrului de operațiuni din sudul și estul Chinei au operat împreună în largul coastei de est a insulei.

„Riscurile activităților care implică avioane, nave și arme vor crește. Iar ambele părți trebuie să fie atente”, a mai precizat Chiu.

Autoritățile de la Beijing nu aa comentat exercițiile militare desfășurate în jurul insulei.

Ministrul taiwanez al Apărării a dat detalii despre participarea portavionului chinez Shandong la exercițiile militare. Taiwanul a raportat prezența acestuia pentru prima dată la 11 septembrie, când portavionul opera ca „forță adversă” în cadrul exercițiilor. Purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării a precizat că forțele Comandamentului Teatrului de Est al Chinei au fost „forța de atac”. Totul s-a desfășurat în cadrul unui exercițiu de simulare a unui scenariu de luptă.

Insula și-a pus trupele la adăpost de un posibil atac

Planificarea militară a Taiwanului pentru un potențial conflict a constat în regruparea forțelor sale pe coastele montane de est. Aici sunt amplasat și cele două mari baze aeriene ale insulei. Zona nu se confruntă direct cu China, spre deosebire de coasta de vest a insulei.

Dar China și-a arătat din ce în ce mai mult capacitățile militare în largul coastei de est a Taiwanului. Forțele navale și-au demonstrat capacitatea de a opera mult mai departe de coasta chineză.

În mod normal, China efectuează exerciții pe scară largă în perioada iulie-septembrie, a declarat Ministerul Apărării din insulă, conform Reuters.

Taiwanul a declarat în mod frecvent că va rămâne calm și nu va escalada situația. Dar că nu va permite „provocări repetate” din partea Chinei, ale cărei forțe nu au intrat până acum în apele teritoriale sau în spațiul aerian al insulei.