Infofinanciar > Lumea la zi > Cuvinte dure la adresa Beijingului. Xi Jinping, „un dictator”
Lumea la zi

Cuvinte dure la adresa Beijingului. Xi Jinping, „un dictator”

Xi Jinping Sursa foto Sky News

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, l-a catalogat vineri pe președintele chinez Xi Jinping drept dictator, subliniind totodată sprijinul guvernului german pentru Ucraina.

Xi, ajuns la al treilea mandat, a fost asociat în repetate rânduri cu Vladimir Putin. Liderul chinez a susținut încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina o neutralitate față de conflict. Totuși, relațiile sale economice cu Moscova au înflorit în ultimul an și jumătate. Teama occidentului este aceea că președintele chinez ar putea inclusiv să trimită ajutor letal Rusiei. Lucru care deja pare să se întâmple între Phenian și Kremlinul moscovit.

Reacția dură a Annalenei Baerbock are însă mai multe fațete.

Căderea Ucrainei ar fi încurajatoare pentru dictatori – ca Xi Jinping

Ministrul de externe și-a început discursul discutând în primul rând situația Ucrainei.

„Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat vineri Baerbock pentru Fox News. Ea fusese întrebată cum vede guvernul de la Berlin sfârșitul războiului președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Din punctul său de vedere, victoria Federației Ruse ar fi de rău augur pentru politica internațională.

„Dacă Putin ar câștiga acest război, ce semn ar fi acesta pentru alți dictatori din lume, precum Xi, precum președintele chinez? Prin urmare, Ucraina trebuie să câștige acest război”, a declarat Baerbock în interviul acordat. Aceasta a făcut recent o călătorie în SUA, fiind prezentă fizic în studiourile Fox News.

Un eșec comercial

Comentariile lui Baerbock vin pe fondul tensiunilor comerciale recente dintre Beijing și Bruxelles. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna aceasta că executivul UE va lansa o investigație privind subvențiile chinezești pentru vehiculele electrice.

În ciuda abordării ambivalente a Germaniei față de China, Partidul Verde al lui Baerbock tinde să încline spre o abordare mai asertivă față de Beijing.

De asemenea, președintele american Joe Biden l-a numit pe Xi dictator în vara anului trecut, când a vorbit despre un balon spion chinezesc pe care SUA l-au doborât la începutul acestui an, conform POLITICO. Relațiile dintre SUA și China sunt de asemenea marcate de ambivalență și tensiuni.