Infofinanciar > Lumea la zi > Taiwan e în alertă! 100 de avioane și nouă nave de război ale Chinei în jurul insulei
Lumea la zi

Taiwan e în alertă! 100 de avioane și nouă nave de război ale Chinei în jurul insulei

China și Taiwan
Sursă foto: AdobeStock

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat luni că a detectat 103 avioane de război chineze în jurul insulei în decurs de 24 de ore, un număr neobişnuit de mare.

„103 de avioane ale Armatei de Eliberare a Poporului şi nouă nave ale marinei Armatei de Eliberare a Poporului au fost detectate în jurul Taiwanului între duminică şi luni dimineaţă”, a făcut cunoscut ministerul într-un comunicat, scrie Agerpres.

Incursiunea vine după ce prin strâmtoarea Taiwan au trecut recent câteva vase americane și canadiene. În aprilie, Beijingul a efectuat exerciţii militare de amploare, după întâlnirea dintre preşedintele taiwanez şi cel al Camerei Reprezentanţilor.

În fața amenințării tot mai mari din partea statului comunist, autoritățile de la Taipei au crescut durata stagiului militar. China consideră Taiwanul o provincie care încă nu s-a reunit cu țara mamă, deci nici nu poate fi vorba despre recunoașterea independenței.

Taiwan îndeamnă China să înceteze activitățile militare

Ministerul Apărării din Taiwan a îndemnat luni China să înceteze „acțiunile distructive și unilaterale”, după ce a raportat o creștere bruscă a activităților militare chineze în apropierea insulei, avertizând că un astfel de comportament ar putea duce la o creștere bruscă a tensiunilor, scrie Reuters.

China, care consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu, a desfășurat în ultimii ani în mod regulat exerciții militare în jurul insulei, în încercarea de a-și afirma pretențiile de suveranitate și de a exercita presiuni asupra Taipei. Ministerul a precizat că, începând de duminică, a observat 103 avioane militare chineze deasupra mării, un număr pe care l-a numit un „nivel ridicat recent”.

Harta sa a activităților chineze din ultimele 24 de ore a arătat avioane de luptă care au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care a servit drept barieră neoficială între cele două părți până când China a început să o traverseze în mod regulat în urmă cu un an.

Alte aeronave au zburat la sud de Taiwan prin Canalul Bashi, care separă insula de Filipine.

Activitățile Chinei din ultima zi au provocat „provocări serioase” la adresa securității în strâmtoare și la nivel regional, a declarat ministerul într-o declarație de însoțire.

Pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan sunt responsabilitățile comune ale tuturor părților din regiune, a adăugat acesta.

„Hărțuirea militară continuă din partea armatei comuniste poate duce cu ușurință la o creștere bruscă a tensiunilor și la înrăutățirea securității regionale”, a declarat ministerul. „Facem apel la autoritățile de la Beijing să își asume responsabilitatea și să oprească imediat astfel de acțiuni unilaterale distructive”.