Infofinanciar > Info > Suntem și noi buni la ceva! La nivel european, România este un exemplu de bune practici în materie de relații inter-etnice
Info

Suntem și noi buni la ceva! La nivel european, România este un exemplu de bune practici în materie de relații inter-etnice

sursă foto: playtech.ro
Sursa foto: playtech.ro

În România, trăiesc multe comunități etnice, cu tradiții culturale, lingvistice și religioase specifice. Regiunile cu cea mai mare diversitate etnică din România sunt Transilvania, Banatul, Bucovina și Dobrogea. Populația minoritară reprezintă un procent de circa 11% din totalul de locuitori. Cea mai importantă minoritate din România este reprezentată de  maghiari, urmați de romi, ucraineni, germani, turci și ruși-lipoveni.

Diversitatea culturală a acestor minorități contribuie la unirea societății și de asemenea, are un rol foarte important la îmbogățirea patrimoniului național. Promovarea drepturilor acestor minorități reprezintă o preocupare pentru Guvernul României. Acest lucru a fost semnalat de premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei întâlniri cu grupul parlamentar al minorităților naționale.

Diversitatea etnică a minorităților contribuie la patrimoniul național

Nicolae Ciucă a declarat că aceste minorități etnice din România unesc societatea și au o importanță majoră la nivelul de dezvoltare a patrimoniului național. De asemenea, acesta a precizat că instituțiile din România au grijă ca fiecare cetățean să simtă că drepturile îi sunt respectate.

„La fel ca în Uniunea Europeană, ale cărei valori le împărtășim, în țara noastră diversitatea culturală și identitară a minorităților naționale unește societatea și îmbogățește patrimoniul național. Românii, indiferent de etnie, au înțeles acest lucru, s-au respectat și au păstrat unite comunitățile din care fac parte. Dialogul nostru politic și instituțional este o continuare firească pentru ca fiecare cetățean să simtă că în România îi sunt respectate drepturile și se poate manifesta potrivit convingerilor sale etnice și religioase”, a declarat premierul.

Un comunicat a arătat că premierul a fost însoțit de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, într-o întâlnire care a avut loc la Palatul Victoria. Pe agenda discuțiilor a fost, de asemenea, subiectul finanțării organizațiilor minorităților naționale și a proiectelor sau programelor interetnice.

Finanțarea programelor interetnice, pe lista premierului Nicolae Ciucă

Proiectul de act normativ, privind finanțarea pentru anul 2023 a activității organizațiilor minorităților naționale, va fi promovat în viitoarea ședință de Guvern, a anunțat premierul și secretarul general al Guvernului. Acest lucru va fi implementat pentru a oferi bugetul necesar funcționării acestor structuri care aparțin cetățenilor din grupul de minorități etnice.

Guvernul alocă anual fonduri pentru funcționarea acestor organizații destinate minorităților naționale. Aceste acțiuni de bugetare au ca scop oferirea oportunității de a implementa acțiuni culturale și programe în ideea păstrării și promovării tradițiilor, limbii și culturii proprii și de asemenea, conservarea identității culturale, lingvistice , religioase și protejarea drepturilor cetățenilor care provin dintr-o categorie minoritară în România, conform Digi24 .

Romania este considerată ca fiind model al relațiilor interetnice la nivel european. Țara noastră deține legi care sancționează aspru discriminarea minorităților. România permite minoritarilor să devină parte a politicii de stat și în același timp, acceptă la nivelul educației, folosirea limbilor diferitelor etnii în învățământ si în universitățile multiculturale.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.