Infofinanciar > Info > Suntem pe plus! România înregistrat o creștere a veniturilor cu 500 de milioane de lei
Info

Suntem pe plus! România înregistrat o creștere a veniturilor cu 500 de milioane de lei

Sedinta de Guvern capital.ro
FOTO: capital.ro

Analiza pentru rectificarea bugetară, ultima din  acest an, a fost finalizată. Potivit informațiilor oferite de Guvern, România a înregistrat o creștere a veniturilor în valoare de 500 de milioane de lei, altfel spus, rectificarea este una pozitivă.

Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de roz precum le prezintă executivul, în sensul că, termenul de pozitiv are două direcții în situația de față, de exemplu dacă rectificarea bugetară este aplicată pe o creștere a cheltuielilor/împrumuturi, ar fi incorect să vorbim de o rectificare pozitivă.

Deficitul bugetar a scăzut de la 5,84 la 5,74%

Echipa guvernamentală se laudă cu o scădere a deficitului bugetar de la 5,84 la 5,74%, în situația în care rata inflației a mărit PIB-ul nominal. A doua rectificare are la bază o creștere economică de 4,6%. Din cauza inflației, rectificarea se ridică la 1400 de miliarde de lei. Estimările din vară a  Comisiei de Strategie și Prognoză (CNSP), indicau o ușoară creștere în industrie, însă, acum CNSP a fost nevoită să modifice datele, pe fondul secetei, contribuția agriculturii la PIB accentuează declinul de la -3,4% până la -12,8%.

Rata inflației la finalul anului este prognozată pentru 15,2%, comparativ cu estimările efectuate în vară de 12,9%. „Totodată, s-a decis crearea cadrului legal pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuție și furnizarea energiei termice pentru populație în sistem centralizat”, susține Guvernul.

Oficialii Guvernului vor continua procesul de elaborare a proiectului de buget pentru anul care urmează, într-o manieră în care aprobarea acestuia să poată fi realizată în prima jumătate a lunii decembrie.

În primele trei trimestre ale anului Executivul a înregistrat un deficit, diferența dintre cheltuieli și venituri au fost de 41,7 miliarde de lei, în scădere față de cele 44,29 miliarde de lei, pentru aceeași perioadă a anului trecut.

PIB-ul a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 0, 71%

Din punct de vedere al Produsului Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,71% pentru primele nouă luni ale anului 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 3,75% din PIB la 3.04%.

Încasările au crescut cu 22,6%, pe fondul majorării încasărilor din TVA, energie, contribuțiile de asigurări și impozitul pe profit la care se adaugă și impozitarea dividendelor, deoarece firmele au distribuit în avans dividendele pe 2022 pentru a evita, pe cât de mult posibil, creșterea impozitului de la 5 la 8% anul viitor.

În altă ordine de idei, Executivul a subliniat faptul că s-a hotărât și crearea condițiilor legale pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru a facilita achitarea serviciilor de transport, distribuție și furnizarea agentului termic, pentru populație, în sistemul centralizat, potrivit hotnews.ro.