Info

Noua rectificare bugetară va fi aprobată de Guvern. Ce schimbări economice vor apărea

Bani, Sursă foto: Realitatea.NET
Sursa foto: Realitatea.NET

Joi va avea loc o ședință, în care Guvernul va aproba nouă rectificare bugetară pe anul acesta. Aceste modificări vor viza bugetul de stat și cel destinat asigurărilor sociale de stat.

Bugetul general va crește cu aproximativ 29,941 miliarde de lei. Pe aceeași scară ascendentă vor fi și cheltuielile, care se vor majora cu 32,591 miliarde de lei.

Conform economica.net, o creștere de 21,419 miliarde de lei se va înregistra și în cazul bugetului de stat pe anul 2022. De asemenea, cheltuielilor vor crește cu 64,371 miliarde de lei la creditele de angajament și 26,872 miliarde de lei la creditele bugetare. Deficitul se va majora cu 5,453 de miliarde de lei.

„Agenda de astăzi are în prim plan aprobarea rectificării bugetare, rectificare bugetară care este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB, discutăm de o creştere de aproximativ 30 miliarde de lei la bugetul consolidat. De asemenea, avem şi cifrele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică pe primele 6 luni care vin să confirme că măsurile pe care Guvernul le-a luat au reuşit să genereze o creştere a economiei româneşti în pofida crizelor pe care le traversăm şi a cheltuielilor neprevăzute generate atât de criza energetică, cât şi criza de securitate de la graniţa ţării noastre”, a transmis prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

Instituțiile care au creditele bugetare suplimentate sunt: Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Justiţiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Public, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sportului şi Academia Română.

Alte subiecte abordate în ședință

Va fi abordat și subiectul despre suplimentarea bugetului MAI cu 30 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru decontarea cheltuielilor inspectoratelor județene care au îngrijit refugiații ucraineni.

În cadrul aceleiași ședințe, va fi aprobat și un proiect de hotărâre care se referă la majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat. Obiectivul acestuia este stimularea investițiilor prin intermediului unui impact major în economie.

Totodată, un proiect de hotărâre pentru acordarea unor ajutoarea în agricultura va fi aprobat de Executiv.

Pe agenda zilei va fi și un proiect de hotărâre pentru procedurile de expropriere a imobilelor pe amplasamentul „Modernizarea liniei feroviare Caransebeş – Timişoara – Arad”, care este al statului.