Infofinanciar > Info > Suntem în UE, atunci egali să fim. Produsele cu dublu standard care n-ar trebui să existe
Info

Suntem în UE, atunci egali să fim. Produsele cu dublu standard care n-ar trebui să existe

cipsuri
FotO: youtube.com

În fine, o directivă europeană ne face dreptate. Directiva Omnibus obligă producătorii să respecte aceeași rețetă, indiferent de țara în care îşi vând alimentele. Adică, dublul standard nu va mai exista. Această directivă a fost adoptată și de România.

Aceasta înseamnă că, o napolitană cumpărată în România, trebuie să aibă eticheta la fel cu una vândută în orice alt stat European, că este Italia sau Germania. Totuși, vor exista în continuare produse care vor avea compoziții diferite, însă vor fi vândute sub aceeași etichetă.

Excepții de gust

Excepțiile, spune UE, vor ținede specificul culinar al țărilor europene, dar diferențele trebuie specificate pe etichetă, iar Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor poate amenda comercianții care nu respectă legea.

O veste și mai bună spune că  UE pregăteşte o “listă neagră” şi amenzi uriaşe pentru producătorii care vor mai folosi standarde duble.

Cristina Todașcă, prodecan Facultatea de Inginerie Chimică: „Anumite piețe, datorită climei și obiceiurilor de consum, au anumite preferițe pentru anumite gusturi. Spre exemplu, în țările care sunt producătoare de portocale, în mod evident, pentru un suc de portocale, trebuie să avem un gust mai intens de portocale, comparativ cu țări unde nu se produc portocale.”

Banii contează

În urma recente studii specialiștii Comisiei Europene au realizat că produsele sunt cu atât bune calitativ, cu cât oamenii din țara în care sunt vândute câştigă mai bine.

Astfel, cu cât există o diferență mai mare între veniturile de care dispun cetățenii unor țări, cu atât există șanse mai mari să găsești la raft produse cu compoziții diferite, însă sub aceeași etichetă. De exemplu, probabilitatea ca produsele alimentare din România să fie diferite de cele comercializate în magazinele din Danemarca, este de aproximativ 50%.

Un alt exemplu spune că, pentru același pachet de cafea comercializat în Germania, Bulgaria, Estonia, Ungaria sau Croația, compoziția este diferită, la fel și conținutul de zahăr. Estonienii și ungurii preferă o cafea cu o aromă mai puternică, prin comparaţie cu nemții.

Obligații noi în online

Apar schimbări și în comerțul online. Magazinele trebuie să afișeze toate recenziile clienților și să se asigure că nu sunt false. La fel și în cazul reducerilor. În România, există circa 45.000 de magazine online active.

Sancțiunile variază între 1 și 4% din cifra de afaceri a comercianților. ANPC va dispune inclusiv un cazier commercial pentru a ține o evidență a amenzilor.

Și, totuși…

Un raport al UE evidenția anul trecut că circa 9% din produsele prezentate ca fiind aceleaşi în întreaga Uniune Europeană aveau în realitate o compoziţie diferită, deși ambalajul era același, iar 22% aveau compoziție diferită, în timp ce ambalajul era similar..

Scopul studiului a fost să afle dacă diferenţele din compoziţia produselor alimentare pot fi percepute de simţurile umane.

Raportul a constatat că diferenţele în produsele alimentare nu au urmat un model geografic. Rezultatele demonstrează că diferenţele senzoriale sunt clar vizibile acolo unde există diferenţe mari în compoziţia produsului. De exemplu, diferenţele semnificative în conţinutul de zahăr din cerealele pentru micul dejun pot fi percepute influenţând dulceaţa generală a produsului. În schimb, atunci când diferenţele compoziţionale erau mici, experţii nu le-au putut percepe, spre exemplu, variaţii mai mici ale conţinutului de grăsime din chipsurile de cartofi.