Infofinanciar > Info > Unde e rău, mai este loc și de scumpiri! Ce spun fermierii despre producția de cereale și cât va ajunge să coste o pâine
Info

Unde e rău, mai este loc și de scumpiri! Ce spun fermierii despre producția de cereale și cât va ajunge să coste o pâine

paine - sursa foto - mediafax.ro
Sursa foto - mediafax.ro

Nu este niciun secret pentru nimeni că războiul dintre Ucraina și Rusia a afectat starea economică la nivel global, România nefăcând excepție de la acest lucru. Practic, ne aflăm în fața unui nou moment în care alimentele vor cunoaște creșteri de preț.

Fermierii spun, cu îngrijorare, că producția de cereale din anul 2022 va fi cu cel puțin 15% mai mică. Situația este și mai gravă, în contextul în care cheltuielile suportate de agricultori au crescut cu peste 15-20%, fapt cauzat de scumpirea prețurilor la energie. Acest lucru, înseamnă în mod automat, că alimentele vor avea prețuri mai mari.

Din punct de vedere agricol, anul 2022 o să fie mai slab decât cel care a trecut, mai ales în ceea ce privește producția la nivelul cerealelor, care va suferi o scădere medie de 15%. Această prognoză agricolă este făcută de Asociația Europeană Coceral.

Cele mai importante scăderi se regăsesc în rândul grâului, fiind vorba despre 20,7% și în cazul porumbului, de 9%. Acest lucru se poate traduce prin faptul că produsele de panificație și de morărit vor avea un preț mai mare. De asemenea, o să coste mai mult și produsele provenite de la animale, precum lactatele și carnea, deoarece porumbul este folosit în realizarea furajelor pentru animale.

Potrivit Antena 3, Lică Iulian, un fermier din Teleorman, a spus următorul lucru: „Consecințele sunt clare: se va scumpi mult pâinea, produsele de panificație, zootehnia va suferi. Se scumpește (pâinea – n.r.) anul acesta cu aproximativ 50%, probabil, în funcție de situația cerealelor la nivelul țării.”.

Previziuni negative pentrul anul 2022

După cum se cunoaște, producția de cereale din România se află în scădere. În anul 2021, cantitatea produsă a fost de 26,3 milioane de tone, iar previziunile din 2022 arată că această valoarea ar putea să scadă chiar și la 22,4 milioane de tone. Ceea ce înseamnă o scădere de 15%.

Raportându-ne la grâu și la porumb, situația nu este nici ea prea bună. Practic, în anul 2021, cantitatea produsă de grâu era de 10.9 milioane de tone, iar estimările pentru anul în curs arată faptul că acest volum va scădea cu 20.7%, ajungând la 8.6 milioane de tone. În cazul producției de porumb, în anul 2021 au fost produse 12.45 milioane de tone. În cazul anului 2022, se preconizează faptul ca această cantitate să scadă și ea, cu 9%, fiind posibil să ajungă la 11.3 milioane de tone.

Aceste procente și estimări sunt oferite de către Asociația Europeană Coceral. Vestea cea mai rea este că, dacă până acum prețurile la pâine au ajuns să fie mai scumpe, este posibil ca acestea să crească în continuare în perioada următoare.