Lumea la zi

Suntem din ce în ce mai mulți! Populația Planetei Pământ a depășit 8 miliarde de locuitori

Populație, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Potrivit ultimelor date de la nivel mondial ale Națiunilor Unite, populația lumii a depășit marți, 15 noiembrie, pragul de 8 miliarde de locuitori. În opinia experților, acest moment reprezintă „o etapă importantă în dezvoltarea umană”, care pune accentul pe „responsabilitatea noastră comună de a avea grijă de planeta noastră”.

În opinia ONU, ritmul de creștere al populației până la această cifră, plecând din anul 1950 când erau doar 2,5 miliarde de oameni, a fost accentuat de rezultatul „unei creșteri treptate a speranței de viață datorită progreselor în domeniul sănătății publice, al nutriției, al igienei personale și al medicinei”. De asemenea, reprezentanții forului internațional au conchis că acest fenomen va reprezenta o problemă majoră pentru țările sărace.

Vom fi peste 10 miliarde în 58 de ani

Potrivit prognozelor ONU, în anul 2037 Planeta Pământ va fi casă pentru 9 miliarde de oameni, în timp ce în anul 2080 se va înregistra un „vârf” de 10,4 miliarde. De asemenea, creșterea demografică până în 2050 va fi asigurată de doar opt țări: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.

În plus, cele mai populate trei orașe din lume până la sfârșitul secolului vor fi Lagos din Nigeria, Kinshasa din RD Congo și Dar Es Salaam din Tanzania, scriu cei de la G4Media.

ONU mai subliniază că „în timp ce creșterea populației amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului”, „țările cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor și cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt, în general, cele cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, nu cele cu o creștere rapidă a populației”.

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decât de cifrele noastre”, a mai susținut Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think tank-ul Wilson Center.

India, cea mai populată țară din lume

Potrivit celor de la ONU, India, care cuprinde deja 1,4 miliarde de locuitori, va deveni până la începerea anului 2023 cea mai populată țară de pe planetă, devansând China. În India, autoritățile se așteaptă să existe o explozie a populației urbane în următoarele decenii, cu megaorașe deja supraaglomerate și lipsite de infrastructura esențială.

De altfel, în acest moment în orașul Mumbai aproximativ 40 % din indieni trăiesc în zone supraaglomerate și mizere, care nu sunt racordate la apă curentă sau electricitate.

Simbolic, acest prag de 8 miliarde a fost atins în timpul conferinței mondiale privind clima, COP27, organizată la Sharm el-Sheikh. În cadrul acesteia a fost subliniată dificultatea țărilor bogate, care sunt cele mai responsabile de încălzirea globală, și a țărilor sărace, care cer ajutor pentru a-i face față.