Infofinanciar > Opinii > Sunt oamenii pregătiți pentru mașinile electrice?
Opinii

Sunt oamenii pregătiți pentru mașinile electrice?

Sorina Bucur, Sursa foto: Arhiva personala
Sursa foto: Arhiva personala

Lumea este într-o continuă mișcare și dezvoltare, ceea ce este perfect normal, însă mă întreb dacă este o pedeapsă sau un lux. De la zi la zi, de la an la an, apar noi invenții, noi tehnologii, care se răsfrâng și în industria auto. Primul automobil a apărut în 1886. Au trecut „ceva ani” de atunci, iar, acum, mașinile au ajuns deja la un alt nivel. Acestea pot fi situate extrem de ușor la intersecția dintre lumi: fantastic sau realitate.

Oamenii încearcă să se adapteze la aceste schimbări, însă de câte ori reușesc? Au ajuns să prefere mașinile electrice în locul celor tradiționale? Sunt ei pregătiți de așa ceva? Ei bine, răspunsul poate fi unul destul de ambiguu, deoarece depinde de fiecare persoană în parte. Dacă e să privim puțin în jur, și facem referire doar la România, vom putea observa că pe șosele doar câteva autovehicule sunt electrice, întrucât oamenii încă sunt adepții mașinilor clasice. Poate e mai ușor, poate le oferă acel sentiment de comoditate, de siguranță și poate că sunt mai ieftine. Iar acest ultim criteriu este cel mai important dintre toate.

Mașinile electrice, primul pas spre un nou început 

Mașinile electrice sunt, cu siguranță, ceva diferit, ceva nou. Mai prietenoase cu mediul pentru că reduc emisiile de CO2, acestea oferă mai multe avantaje decât cele convenționale pe benzină și motorină. Dar să aruncăm o privire și asupra dezavantajelor, pentru că nu sunt deloc puține și deloc de neglijat. Prețul de achiziție al unui astfel de vehicul este mult mai mare. Specialiștii spun că banii vor fi „scoși” în timp, însă câți oameni preferă să plătească uneori și cu 10.000 de euro mai mult pentru o mașină doar pentru că e electrică? De asemenea, dacă ne referim la mediu, au și mașinile electrice un impact, chiar dacă este indirect. În caz intră elementele folosite pentru fabricarea bateriilor mașinilor.

Dacă în România, acest trend de achiziționare a mașinilor electrice nu a prins așa bine, în alte locuri din lume s-au anunțat planuri de interzicere a vânzării vehiculelor noi pe benzină. Astfel, mașinile electrice se bucură de o popularitate destul de mare, însă în afara granițelor statului român.

Ce se vrea de la un autoturism?

Este de înțeles faptul că oamenii se uită după un autovehicul care să fie mai puțin poluant, care să dureze mai mult, dar oare este lumea pregătită pentru așa ceva? Privind obiectiv situația din România, câte pompe pentru astfel de mașini sunt? Răspunsul este extrem de simplu, foarte puține. Pe drumurile de viteză, acestea nici măcar nu există. Deci, ce ar trebui să facă cetățenii în acest caz? Probabil să aștepte și să-și ia mașina pe rampă pentru că nu poate veni un prieten cu energie electrică pentru „pana prostului”. Tot în acest caz ar trebui adăugat faptul că încărcarea unei mașini electrice poate dura destul de mult.

Și, totuși, sunt durabile mașinile electrice? Autovehiculele propriu-zise da, mai exact caroseria, însă, pentru acest tip de mașină, aceasta nu este atât de importantă, accentul punându-se pe motor și baterie. Prețul acestor două elemente este unul extrem de ridicat, iar înlocuirea lor se face o dată la 7 ani. Mașinile electrice sunt prietenoase cu mediul, dar nu și cu economia, mai ales că îl supune pe cumpărător la costuri mult mai mari.

În concluzie, sunt bune mașinile electrice sau nu? Cu siguranță sunt mașinile viitorului, dar nu cele ale prezentului. Din punctul meu de vedere, oamenii nu sunt pregătiți pentru o astfel de schimbare din niciun punct de vedere, mai ales din cel economic. Este destul de greu de spus ceea ce se va întâmpla în viitor, însă pentru momentul actual, preferințele oamenilor sunt destul de clare. Dacă unii dintre ei nu vor exclusiv autovehicule pe benzină sau motorină, aceștia au varianta hybrid. Fiecare este liber să aleagă, dar această alegere ține de extrem de multe criterii.