Infofinanciar > Lumea la zi > Summit: Şefii de stat ai ţărilor membre ale Grupului de la Visegrad se întâlnesc la Praga
Lumea la zi

Summit: Şefii de stat ai ţărilor membre ale Grupului de la Visegrad se întâlnesc la Praga

Visegrad_group_countries
Foto: facebook.com

Şefii de stat ai ţărilor membre ale Grupului de la Visegrad (V4) vor organiza miercuri un summit, la Praga, a anunţat luni Administraţia Prezidenţială a Cehiei.

La invitaţia preşedintelui Republicii Cehe, Petr Pavel, vor veni la Praga şefii de stat ai Poloniei, Ungariei şi Slovaciei, respectiv Andrzej Duda, Katalin Novák şi Zuzana Caputova.

Grupul de la Visegrad, reloaded

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Departamentul de presă al Districtului Castelului din Praga, Hradčany, cei patru şefi de stat vor analiza cele mai recente proiecte ale Fondului Internațional de la Visegrad. Dar vor face și un schimb de opinii despre problemele internaționale.

Grupul de la Visegrad este considerat de Cehia drept o platformă central-europeană potrivită pentru dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate. „Cooperarea ar trebui să fie practică, să servească interesele oamenilor din cele patru țări”. Acest lucru este indicat și de motto-ul Președinției cehe: „V4 pentru cetățeni”, se mai arată în comunicat.

Uniunea din UE

Fondul Internațional  de la Vișegrad, care gestionează în prezent 10 milioane de euro pe an, sprijină o mai bună înțelegere reciprocă a populației din cele patru țări prin proiecte culturale și cooperare științifică și educațională.

Fondul Internaţional de la Visegrad a fost înfiinţat de cele patru ţări (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia), iar resursele financiare necesare pentru funcţionarea sa sunt asigurate în mod egal de aceste ţări.

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale Cehiei, șefii de stat de la Vișegrad vor discuta despre programele care afectează Balcanii de Vest și țările Parteneriatului Estic.  Vor fi abordate și posibilitățile de a contribui la eliminarea consecințelor atacului rusesc asupra Ucrainei.