Infofinanciar > Lumea la zi > SUA au suspendat livrările de bombe către Israel! Șeful Pentagonului a confirmat informațiile
Lumea la zi

SUA au suspendat livrările de bombe către Israel! Șeful Pentagonului a confirmat informațiile

sua israel (sursă foto: foreignpolicy.com)
Sursa foto: arhiva companiei

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri, 8 mai, în fața senatorilor că SUA a pus în pauză un transport de bombe către Israel din cauza îngrijorărilor Washingtonului privind o invazie iminentă a Rafah. Dar a subliniat că nu a fost luată o decizie finală.

În cadrul unei mărturii la Capitol Hill, șeful Pentagonului a susținut că angajamentul administrației Biden față de securitatea israeliană este în continuare „de fier”. Asta în ciuda acestei amânări.

Sprijin pentru Israel

„Vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Israelul are mijloacele necesare pentru a se apăra”, a declarat Austin în fața subcomitetului de apărare al Comisiei de alocări a Senatului. „Dar, acestea fiind spuse, în prezent revizuim unele transporturi de asistență de securitate pe termen scurt în contextul evenimentelor în desfășurare de la Rafah.”

„Nu am luat nicio decizie”, a adăugat Austin. „Am făcut o pauză în timp ce am reevaluat o parte din asistența de securitate pe care o oferim”.

Mai puțin bombe transportate

Administrația a declarat că a frânat transportul de bombe de 2.000 și 500 de kilograme către Israel. Întârzierea a fost menită să trimită un mesaj Israelului, care pare pregătit să invadeze Rafah. Acolo se adăpostesc în prezent peste un milion de palestinieni.

Liderii americani au presat Israelul să nu lanseze o invazie terestră a orașului fără un plan de protecție a civililor.

„Am fost foarte clari (…) că Israelul nu ar trebui să lanseze un atac major în Rafah fără să țină cont și să protejeze civilii care se află în acel spațiu de luptă”, a declarat Austin în fața senatorilor. „Și, din nou. Pe măsură ce am evaluat situația, am oprit un transport de muniții cu încărcătură mare”.

Grijă față de civili

„Cred că am fost, de asemenea, foarte clari cu privire la pașii pe care am dori să îi vedem luați de Israel pentru a ține cont. Pentru a avea grijă de acești civili înainte de a avea loc o luptă majoră”, a adăugat el. „Cu siguranță am dori să nu avem parte de lupte majore în Rafah. Dar, cu siguranță, accentul nostru se pune pe asigurarea protecției civililor.”

Președintele Joe Biden a fost supus unor presiuni din partea unor colegi democrați pentru a influența asistența militară acordată Israelului pentru a ține în frâu operațiunea sa militară din Gaza. Dar această mișcare a atras o condamnare rapidă din partea republicanilor de la Capitoliu. Ei au susținut că SUA contrazic voința Congresului. Asta după ce legislatorii au aprobat o finanțare de peste 14 miliarde de dolari pentru a ajuta Israelul în lupta sa împotriva Hamas.

Un semnal greșit

Austin a subliniat că transportul nu are legătură cu ultima tranșă de finanțare aprobată luna trecută de Congres. Dar, cu toate acestea, el s-a confruntat cu întrebări legate de faptul că întârzierea transportului de arme trimite un semnal greșit în Orientul Mijlociu.

„Mă îngrijorează sugestia că sprijinul acordat de Statele Unite este condiționat”, a declarat senatorul Jerry Moran (republican din Kansas). El l-a întrebat pe Austin despre transferul de arme în timpul audierii bugetului, informează politico.eu