Infofinanciar > Lumea la zi > SUA își pierde răbdarea cu premierul Ungariei. NATO trimite avertizări
Lumea la zi

SUA își pierde răbdarea cu premierul Ungariei. NATO trimite avertizări

Viktor Orban (Sursă foto: psnews.ro)
Sursă foto: psnews.ro

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, a comunicat că el și colegii săi din cadrul NATO au avertizat Ungaria să evite amânarea aderării Suediei la alianța militară. Au mai zis că răbdarea Washingtonului are limite.

Parlamentarii din partidul premierului  Viktor Orbán au boicotat o sesiune de urgență a parlamentului. Era planificat un vot pentru a include pe agenda legislativă candidatura Suediei pentru aderarea la NATO. Aceasta a adăugat o întârziere de 18 luni. A generat nemulțumire în rândul aliaților Ungariei.

Partidul de guvernământ Fidesz, cu majoritate absolută în parlamentul Ungariei, a blocat anterior candidatura Suediei în iulie 2022. A invocat acuzații de „minciuni flagrante” legate de starea democrației maghiare. Partidul insistă că premierul suedez ar trebui să viziteze Ungaria înainte de a susține aderarea la NATO.

„Am auzit consilier de securitate după consilier de securitate spunând că a trecut timpul ca Suedia să intre și să se adreseze direct reprezentantului Ungariei”, a declarat Sullivan.