Infofinanciar > Lumea la zi > Agenda energetică. Vânzările de GNL au crescut. Ungaria inagurează o nouă centrală solară
Lumea la zi

Agenda energetică. Vânzările de GNL au crescut. Ungaria inagurează o nouă centrală solară

Parc fotovoltaic, sursa foto: Solar Green Capital
Foto: facebook.com

Infofinanciar vă oferă cea mai complete agenda energetică a momentului. Cele mai importante știri, numai aici.

Gigantul GNL Shell a raportat o scădere a profitului

Gigantul GNL Shell a raportat o scădere a profitului său ajustat în al patrulea trimestru al anului trecut, în timp ce vânzările sale de GNL au crescut comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Firma cu sediul în Marea Britanie a declarat că profitul său ajustat a ajuns la 7,3 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, în scădere cu 25,5 % față de 9,81 miliarde de dolari în anul precedent.

Profitul ajustat a crescut cu 17 % față de 6,22 miliarde de dolari în trimestrul anterior.

Venitul atribuibil acționarilor Shell a fost de doar 474 de milioane de dolari și se compară cu 10,4 miliarde de dolari în T4 din 2022 și 7,04 miliarde de dolari în trimestrul anterior.

Shell a spus că veniturile atribuibile acționarilor săi includ și cheltuieli nete de depreciere și redirecționări de 3,9 miliarde USD și mișcări nefavorabile datorate contabilizării la valoarea justă a instrumentelor derivate pe mărfuri.

Aceste taxe și mișcări nefavorabile sunt incluse în elementele identificate care se ridică la o pierdere netă de 6 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, a precizat compania.

Fluxul de numerar provenit din activitățile operaționale pentru trimestrul al patrulea a fost de 12,6 miliarde de dolari.

Pentru întregul an 2023, profitul ajustat al Shell a scăzut cu 29 %, la 28,2 miliarde de dolari, în timp ce venitul atribuibil acționarilor Shell a scăzut cu 54 %, la 19,36 miliarde de dolari.

Shell a atribuit această scădere prețurilor mai mici realizate la petrol și gaze, volumelor mai mici și marjelor de rafinare mai mici.

Directorul general Wael Sawan a declarat că Shell „a livrat încă un trimestru de performanță solidă”.

„Pe măsură ce intrăm în anul 2024, continuăm să ne simplificăm organizația, concentrându-ne pe furnizarea de mai multă valoare cu mai puține emisii”, a spus el.

„În 2023, Shell a returnat 23 de miliarde de dolari acționarilor. În conformitate cu politica noastră progresivă de dividende, Shell își majorează acum dividendele cu 4 procente. De

asemenea, începem un program de răscumpărare de 3,5 miliarde de dolari pentru următoarele trei luni”, a spus Sawan.

Vânzările de GNL cresc

Compania a vândut 18,09 milioane de tone de GNL în perioada octombrie-decembrie, o creștere de 7,5 % față de 16,82 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut.

Vânzările de GNL au crescut cu 13 % față de 16,01 milioane de tone în trimestrul anterior.

Shell a vândut 67,09 milioane de tone de GNL pe parcursul anului 2023, o creștere de 2 procente față de 65,98 milioane de tone în 2022.

Volumele de lichefiere au crescut cu 4,1% de la an la an, la 7,06 milioane de tone în al patrulea trimestru și cu 3% față de 6,88 milioane de tone în trimestrul anterior.

În perioada ianuarie-decembrie, volumele de lichefiere au scăzut cu 5 procente, la 28,29 milioane de tone.

Shell a declarat că volumele de lichefiere au scăzut în principal din cauza nerecunoașterii volumelor legate de Sakhalin.

Firma se așteaptă ca volumele de lichefiere să ajungă la aproximativ 7,0 – 7,6 milioane de tone în T1 din 2024, iar perspectivele reflectă faptul că Prelude FLNG a revenit în funcțiune după o revizie majoră.

Producția totală de petrol și gaze a Shell a crescut cu 2 %, până la 939.000 de barili echivalent petrol pe zi în 2023, în principal datorită accelerării exploatării de noi zăcăminte în Oman, Canada, Australia și Trinidad și Tobago, precum și a unei întrețineri mai reduse la Pearl GTL din Qatar și Trinidad și Tobago.

Producția a fost parțial compensată de derecunoașterea volumelor legate de Sakhalin și de efectele contractului de împărțire a producției în Egipt și Pearl GTL, a precizat Shell.

Câștiguri integrate în domeniul gazelor naturale

Segmentul de gaze integrate al companiei a raportat câștiguri ajustate de aproximativ 3,96 miliarde de dolari în T4.

Aceasta se compară cu 5,96 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut și cu 2,52 miliarde de dolari în trimestrul anterior.

Câștigurile segmentului de 1,72 miliarde de dolari au scăzut față de 5,29 miliarde de dolari în același trimestru din 2022 și de la 2,15 miliarde de dolari în trimestrul anterior.

Comparativ cu trimestrul anterior, câștigurile integrate din sectorul gazelor naturale au reflectat efectul net al unor contribuții mai mari din tranzacționare și optimizare, precum și al prețurilor realizate (creștere de 1.559 milioane de dolari) și al unor volume mai mari (creștere de 81 milioane de dolari), parțial compensate de cheltuieli operaționale mai mari (creștere de 146 milioane de dolari) și de mișcări nefavorabile ale impozitelor amânate, a precizat Shell.

Shell a anunțat luna trecută că se așteaptă la rezultate de tranzacționare și optimizare „semnificativ” mai mari pentru afacerea sa integrată de gaze în T4 din 2023, comparativ cu trimestrul anterior.

Pentru întreg anul 2023, profitul ajustat pentru gazele integrate a scăzut cu 14 %, la 13,9 miliarde de dolari, în timp ce profitul pe segment a scăzut cu 68%, la 7,04 miliarde de dolari.

Grain LNG din Marea Britanie și Sonatrach din Algeria semnează un acord de capacitate pe 10 ani

Grain LNG, aparținând National Grid, a semnat un acord pe zece ani cu producătorul algerian de GNL Sonatrach, care va extinde capacitatea de stocare și de redistribuire a acestuia din urmă la terminalul de import de GNL începând cu ianuarie 2029.

Potrivit National Grid, acesta este primul acord pentru o capacitate de import de 125GWh/d, echivalentul a 3 milioane de tone pe an de GNL, din cadrul procesului de licitație competitivă al Grain LNG, care a fost lansat în septembrie 2023 pentru aproximativ 9 mtpa de capacitate existentă.

„Rezultatul de succes al licitației asigură și mai mult viitorul celui mai mare terminal de import de GNL din Europa în următorul deceniu”, a declarat aceasta.

National Grid deține terminalul, infrastructura și rezervoarele de depozitare și lucrează cu o serie de clienți care utilizează terminalul lansat în 2005.

Primii clienți ai National Grid, BP/Sonatrach, au primit un contract pe 20 de ani pentru o capacitate de procesare de 3,3 milioane de tone de GNL pe an.

Odată cu creșterea capacității la 14,8 milioane de tone, au fost atribuite contracte suplimentare, tot pe termen lung, către Centrica, GDF Suez (în prezent TotalEnergies) și

Sonatrach, începând cu decembrie 2008, și către E.ON, Iberdrola și Centrica, începând cu decembrie 2010.

Iberdrola și-a vândut capacitatea către Pavilion Energy începând cu ianuarie 2020.

Tot în 2020, QatarEnergy a rezervat, de asemenea, capacitate începând cu 2025, ca parte a extinderii terminalului Grain.

Regatul Unit a înregistrat recent o creștere semnificativă a importurilor de GNL, deoarece Europa și-a diversificat sursele de GNL.

Cel mai mare terminal de GNL din Europa a primit 102 nave în cursul exercițiului financiar care s-a încheiat în martie anul trecut, depășind recordul anterior de 71 de nave stabilit în exercițiul financiar 2019 – 2020.

De asemenea, terminalul GNL a trimis 102 589 GWh de gaze în rețea în perioada de douăsprezece luni care s-a încheiat la 31 mai, echivalentul a aproape 14 % din cererea totală de gaze din Regatul Unit.

Un investitor american achiziționează un jucător cheie din Asia

Compania americană de investiții și dezvoltare Nebula Energy, care se concentrează pe sectoarele de gaz natural lichefiat și de captare și stocare a carbonului, a investit 300 de milioane de dolari pentru o participație majoritară nedeclarată în AG&P LNG, filiala AG&P specializată în dezvoltarea integrată a terminalelor de GNL și a pieței gazelor.

Măsura luată de Nebula are ca scop accelerarea proiectelor de terminale GNL pe piețele emergente din Asia de Sud și Sud-Est. AG&P LNG are un potențial de creștere substanțială, cu un total de șase terminale de GNL în curs de dezvoltare, cu o capacitate combinată propusă de 25 de milioane de tone pe an, și operează primul terminal de import și regazeificare a GNL din Filipine – instalația PHLNG din Batangas Bay.

Cu sediul central operațional în EAU, AG&P LNG va funcționa acum ca o filială independentă a Nebula, cu birouri cheie în EAU, Singapore, India, Vietnam și Indonezia.

Peter Gibson a fost numit președinte, Sam Abdalla vicepreședinte, în timp ce Karthik Sathyamoorthy va continua să fie director executiv al AG&P LNG.

„Acest parteneriat vine într-un moment în care se înregistrează un nou ciclu de aprovizionare cu GNL și o cerere în creștere pentru GNL pe piețele din Asia, unde GNL este recunoscut din ce în ce mai mult ca fiind combustibilul esențial pentru reducerea profundă a emisiilor de carbon”, a declarat Gibson.

„Datorită prezenței AG&P LNG în zonele geografice cu o creștere ridicată, așteptăm cu nerăbdare să deblocăm rapid aceste centre de cerere și să facilităm surse de aprovizionare fiabile cu GNL pentru a răspunde creșterii cererii.”

Nebula înființează, de asemenea, o companie proprietară de nave, Nebula Energy Shipping, în cadrul căreia vor fi deținute și operate toate activele maritime care vor furniza servicii de transport eficiente și sigure pentru a sprijini cererea în creștere a activității sale de GNL.

„Noul capital va accelera implementarea ecosistemului de infrastructură de GNL pentru piețele din aval, prin acoperirea nevoii de soluții rentabile de aprovizionare cu GNL, permise de Nebula Energy, combinate cu soluțiile noastre tehnico-comerciale convingătoare”, a comentat Sathyamoorthy.

Ungaria inagurează o nouă centrală solară

O nouă centrală solară de 48 de megawați (MW) a fost inaugurată la Kiskunhalas, în Ungaria, unde se planifică și un proiect geotermal. Securitatea energetică a Ungariei se bazează pe sursele regenerabile și pe energia nucleară, a subliniat ministrul Energiei.

Luând cuvântul la inaugurarea noii centrale solare din Kiskunhalas, situată în sudul țării, ministrul a subliniat că, din cauza fluctuației prețurilor la electricitate și gaze, Ungaria își aliniază strategic viitorul cu energia regenerabilă și nucleară.

Noua centrală solară, cu o capacitate de 48 MW, este finanțată în întregime de grupul Phlegon. Se preconizează că aceasta va acoperi cererea anuală de energie electrică a peste 34.000 de gospodării, producând 85,5 gigawați-oră (GWh) de energie electrică anual și evitând 22,9 mii de tone de emisii de CO2. Locația strategică din partea de sud a Ungariei asigură cu 10% mai multe ore de soare decât media națională, se arată în comunicatul de presă al ministerului, menționând că există deja planuri pentru o centrală geotermală în zonă.

Ministrul a subliniat că Ungaria a făcut recent investiții semnificative pentru a-și spori suveranitatea energetică. El a arătat că Ungaria are în prezent o capacitate totală de 5.600 MW de energie solară, cu 1.600 MW de capacitate nouă adăugată numai anul trecut.

Guvernul se așteaptă ca, până în 2030, numărul panourilor solare din gospodării să depășească 300.000. Subliniind importanța stocării energiei, ministrul a evidențiat stocarea bateriilor și a prezis apariția Ungariei ca jucător important în producția de baterii, sprijinind atât industria auto, cât și centralele solare. El a reafirmat sprijinul guvernului ungar pentru dezvoltarea în continuare a energiei verzi, durabile și a stocării energiei.

Pe lângă energia solară, Ungaria mizează pe energia nucleară cu centralele Paks 1 și Paks 2, care se așteaptă să producă jumătate din necesarul de energie al țării în anii 2030.