Lumea la zi

SUA, „pe cale de dispariție”! Populația americană se confruntă cu o scădere a speranței de viață accentuată

Populație SUA
Sursă foto: hepta

Cu o fertilitate scăzută, o mortalitate mai mare, un fenomen al îmbătrânirii accentuate și o imigrație ilegală în creștere, a venit timpul ca America să plătească pentru problemele sale demografice. De pildă, rata fertilității din SUA este de aproximativ două nașteri pe femeie, insuficient pentru a asigura un trend pozitiv al numărului de indivizi.

Rata de fertilitate a țării în 2021 a fost de 1,66 nașteri pe femeie, mai puțin de jumătate din rata maximă de 3,7 nașteri pe femeie de la sfârșitul anilor 1950.

Rata fertilității din America a fost, în general, sub nivelul „de înlocuire” din 1971. De altfel, proiecțiile demografice nu prevăd ca țara să își revină prea curând.

În plus, după ani de creșteri, speranța de viață în SUA a scăzut pentru al doilea an la rând în 2021.

Speranța de viață, în declin

Speranța de viață a scăzut de la 77,0 la 76,1 ani în perioada 2020-2021, cel mai scăzut nivel din 1996 încoace. De asemenea, în 2020 s-a înregistrat o scădere de 1,8 ani a speranței de viață a țării. Împreună, acestea reprezintă cel mai mare declin în SUA din perioada 1921-1923, scrie The Hill.

Scăderile au fost în mare parte rezultatul pandemiei COVID-19, care, în loc să rămână o problemă de sănătate publică din SUA, a fost politizată și s-a transformat într-un subiect controversat în întreaga țară. Decesele cauzate de COVID-19 au reprezentat aproximativ 75 % din scăderea speranței de viață din SUA în perioada 2019-2020 și 50 % din declinul din perioada 2020-2021.

Din ce în ce mai bătrâni

Pe lângă scăderea fertilității și a speranței de viață, populația îmbătrânită a Americii „amenință” că va depăși bugetul de pensii alocat seniorilor. Acest lucru va provoca o creștere economică mai lentă.

Numărul americanilor în vârstă de 65 de ani și a celor care au depășit acest prag a crescut la aproximativ 56 de milioane, adică 17% din populație,  aproape dublu față de nivelul de 9% din 1960.

Având în vedere numărul tot mai mare de americani în vârstă, ieșirea în masă a generației Baby Boomers de pe piața forței de muncă și creșterea cheltuielilor de sănătate pe persoană, guvernul SUA se confruntă cu o creștere rapidă a costurilor și cu insolvențe îngrijorătoare preconizate în viitorul apropiat ale unor programe precum Social Security și Medicare.

De asemenea, în 2024, se preconizează că va avea loc inversarea istorică a structurii pe vârste a Americii, în care persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste vor fi mai numeroase decât copiii cu vârsta sub 15 ani. Această bornă demografică reprezintă o transformare semnificativă și de anvergură a populației americane.

În plus, cererea de îngrijitori, comunități de asistență la domiciliu, comunități de viață asistată, centre de îngrijiri paliative și cămine de bătrâni este mai mare decât oferta. Se așteaptă ca această situație să se înrăutățească, având în vedere că un număr tot mai mare de femei și bărbați în vârstă din America au nevoie de servicii de îngrijire, iar cei mai mulți dintre ei nu sunt pregătiți să acopere aceste costuri.

Costurile federale în creștere și beneficiarii mai în vârstă sunt dublate de un număr relativ mai mic de lucrători care contribuie financiar pentru a-i susține. Numărul de persoane active cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani pentru fiecare persoană în vârstă de 65 de ani și mai în vârstă a scăzut de la aproape opt în 1950 la aproximativ patru în prezent și se preconizează că va scădea și mai mult, ajungând la puțin peste două până în 2070.

În plus față de provocările financiare ale guvernului federal, statele cu populații în scădere și îmbătrânite vor întâmpina probabil riscuri fiscale similare, inclusiv amenințări la adresa economiilor, bazelor de impozitare și veniturilor lor.

Nu pot controla imigrația

Creșterea imigrației ilegale reprezintă, de asemenea, o provocare pentru țară la nivel național și local. Congresul nu a fost capabil sau nu a dorit să adopte o legislație care să abordeze numărul record de treceri neautorizate ale frontierei, numărul mare de persoane care își depășesc termenul de valabilitate a vizelor și milioanele de persoane care locuiesc ilegal în interiorul granițelor țării.

Se estimează că peste 11 milioane de imigranți ilegali se află în prezent în America, aproximativ un sfert din populația americană de origine străină. În fiecare zi, un număr mare de persoane încearcă să intre în mod neautorizat pe teritoriul SUA-Mexic, iar sute de mii de vizitatori străini își depășesc anual termenul de ședere pentru vizele temporare.

Statele și orașele sunt afectate de costurile imigrației ilegale. Primarul orașului New York spune că are nevoie de 3 miliarde de dolari din partea guvernului federal pentru a face față afluxului de imigranți ilegali. Primarul din El Paso a declarat că numărul mare de imigranți ilegali a copleșit resursele și adăposturile locale și l-a forțat pe primar să declare starea de urgență.

În ciuda tuturor acestor lucruri, America are nevoie de un nivel de imigrație legală pentru a menține stabilitatea populației.

În loc să plătească pentru această problemă demografică, mulți americani încearcă să o evite. O mare parte a comunității de afaceri și a membrilor republicani din Congres se opun creșterii taxelor pentru a plăti costurile în creștere. Republicanii din Camera Reprezentanților au propus reduceri ale asigurărilor sociale și Medicare și, pentru a realiza aceste reduceri, amenință că nu vor crește plafonul datoriei naționale.

Întreprinderile ar putea face lobby, republicanii ar putea încerca să restrângă programele de drepturi și să amenințe cu nerespectarea limitei de îndatorare, iar publicul ar putea avea temeri cu privire la peisajul demografic american în schimbare rapidă.

Cu toate acestea, demografia nu se preocupă de astfel de lucruri; ea se ocupă pur și simplu de realitățile populației. Prin urmare, America trebuie să plătească pentru a face față situației demografice sau să fie obligată să se confrunte cu consecințele tot mai evidente.