Infofinanciar > Lumea la zi > SUA nu lasă Europa la ananghie. Livările de gaz natural lichefiat vor continua
Lumea la zi

SUA nu lasă Europa la ananghie. Livările de gaz natural lichefiat vor continua

gaze naturale (Sursă foto: veridica.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Decizia președintelui american Joe Biden de a întrerupe aprobările pentru noi proiecte de gaz natural lichefiat (GNL) nu va afecta livrările către Europa, a declarat pentru POLITICO un înalt oficial american din domeniul energiei.

„Nu are niciun impact asupra gazului natural lichefiat care este exportat în prezent”, a declarat adjunctul secretarului american pentru Energie, David Turk, într-un interviu acordat după o întâlnire la nivel înalt cu oficiali francezi în cartierul de afaceri La Défense din Paris.

Decizia lui Biden nu va afecta Europa

„De asemenea, nu are niciun impact asupra niciunei construcții în curs de desfășurare pentru a exporta și mai mult GNL”, a adăugat Turk. El a vorbit de la etajul 27 al unui zgârie-nori în care guvernul francez deține mai multe birouri.

Asigurarea oferită oficialilor europeni îngrijorați vine la câteva luni după ce Biden a oprit aprobarea exporturilor de GNL în curs sau viitoare din noile proiecte de gaz natural. O mișcare surprinzătoare menită să calmeze îngrijorările alegătorilor preocupați de climă înainte de alegerile din noiembrie.

Europa, dependentă de GNL din SUA

Decizia a zdruncinat industria europeană. Asta având în vedere dependența sa tot mai mare de GNL din SUA. Reacțiile au venit în condițiile în care Uniunea Europeană face presiuni pentru a renunța la gazul rusesc în contextul războiului crâncen al Moscovei din Ucraina.

Exporturile de GNL din SUA către UE au crescut constant de la începutul războiului din Ucraina. Iar în prezent reprezintă jumătate din livrările de GNL ale blocului. Față de aproximativ un sfert înainte de război.

În total, SUA exportă aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz pe zi, a precizat Turk. Și a alocat deja până la 48 de miliarde de metri cubi pentru export în cadrul unor proiecte viitoare. Aproximativ jumătate din producția sa internă de gaze naturale.

„Când indicăm aceste cifre, cred că există o oarecare siguranță că există rezervele necesare”, a spus Turk.

Cifrele sunt în creștere

Deoarece aceste cifre sunt în creștere, a fost „prudent” în analiza „implicațiilor climatice și de mediu dacă autorizăm și mai mult”, a susținut oficialul american din domeniul energiei. „Odată ce această analiză va fi actualizată, atunci vom reveni la examinarea cererilor pe măsură ce acestea vin pentru volume suplimentare”.

Potrivit Administrației americane pentru informații energetice, UE a importat 7,1 miliarde de metri cubi pe zi din SUA în 2023. Franța este cel mai mare importator de GNL din UE.

Calea către neutralitatea climatică

Decizia administrației Biden de a întrerupe noile aprobări se aliniază cu calea Franței către neutralitatea climatică până în 2050. Asta a declarat un oficial francez de rang înalt pentru POLITICO.

„Este în concordanță cu punctul nostru de vedere”, a declarat Sophie Mourlon, director general pentru energie și climă în cadrul Ministerului francez al Energiei.

„Tranziția de la combustibilii fosili…, trebuie să definim calendarul și punctele de întâlnire”, a adăugat oficialul francez, conform politico.eu