Infofinanciar > Lumea la zi > SUA încearcă să ajungă la un consens referitor la gradul de îndatorare. Acordul urmează să treacă prin prima analiză la Congres
Lumea la zi

SUA încearcă să ajungă la un consens referitor la gradul de îndatorare. Acordul urmează să treacă prin prima analiză la Congres

Biden și McCarthy Sursă foto Roll Call
Sursă foto: Roll Call

Un acord bipartizan pentru creșterea plafonului de îndatorare de 31.400 de miliarde de dolari al SUA se pregătește marți pentru primul test în Congres, pregătind ceea ce ar putea fi o săptămână de vot dificilă înainte ca Statele Unite să rămână fără bani pentru a-și plăti facturile. Comisia de reguli a Camerei Reprezentanților urmează să examineze marți, la ora 15.00, proiectul de lege de 99 de pagini, înainte de voturile din Camera Reprezentanților, controlată de republicani, și din Senat, controlat de democrați. 

Atât președintele democrat Joe Biden, cât și cel mai important republican din Congres, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, au prezis că vor obține suficiente voturi pentru a o transforma în lege înainte de luni, când Departamentul de Trezorerie al SUA spune că nu va avea suficienți bani pentru a-și acoperi obligațiile. 

Reprezentanții republicani sunt convinși acordul va trece de Congres 

Reprezentanta Stephanie Bice, o numărătoare de voturi republicană, a declarat că este încrezătoare că acordul trece „Este o adevărată negociere și reflectă un guvern divizat”, a declarat ea reporterilor. 

Reprezentanta republicană Nancy Mace a declarat marți că se va opune proiectului de lege. „Voi vota NU în privința dezastrului privind plafonul datoriei, pentru că nu merită să jucăm jocul DC pentru că nu merită să ne vindem copiii și nepoții”, a declarat Mace pe Twitter. 

Dar mai întâi, proiectul de lege va trebui să treacă de Comisia pentru regulament. 

În mod normal, un simbol pentru conducerea Camerei, McCarthy a înaintat trei conservatorii dure către puternicul grup de 13 membri, ca preț pentru a câștiga postul de președinte în ianuarie. 

Doi dintre acești legislatori au declarat că vor vota împotriva proiectului de lege, în timp ce al treilea, reprezentantul Thomas Massie, a declarat anterior că nu dorește să se folosească de poziția sa pentru a bloca legislația. 

El a lăsat să se înțeleagă luni că ar putea susține pachetul. „Cred că este important să ținem cont de faptul că legea privind limitarea datoriei în sine nu cheltuiește bani”, a scris el pe Twitter. Biroul său a refuzat să facă alte comentarii. 

Cei patru democrați din comisie votează de obicei împotriva legislației susținute de republicani, dar nu este clar dacă aceștia s-ar opune unui acord elaborat de Biden. 

Cel puțin una dintre ele, reprezentanta Mary Gay Scanlon, este membră a unui grup moderat care susține acordul. Biroul ei nu a răspuns la o solicitare de comentarii. 

McCarthy a declarat luni că nu este îngrijorat că Comisia de Regulament va distruge proiectul de lege. 

Un vot de succes la Congres ar pregăti un vot al întregii Camere, la ședința de mâine 

Un vot în Senat s-ar putea prelungi până la sfârșitul săptămânii dacă legislatorii din această cameră vor încerca să încetinească adoptarea. Cel puțin unul dintre ei, republicanul Mike Lee, a declarat că ar putea încerca să facă acest lucru, iar alți republicani și-au exprimat, de asemenea, disconfortul față de unele aspecte ale acordului. 

Proiectul de lege ar suspenda limita de îndatorare a SUA până la 1 ianuarie 2025, permițându-i lui Biden și legislatorilor să lase deoparte această chestiune riscantă din punct de vedere politic până după alegerile prezidențiale din noiembrie 2024. 

De asemenea, ar limita unele cheltuieli guvernamentale în următorii doi ani, ar accelera procesul de autorizare pentru unele proiecte energetice, ar recupera fondurile COVID-19 neutilizate și ar introduce cerințe de muncă pentru programele de ajutor alimentar pentru unii americani săraci. 

Într-o altă victorie pentru republicani, ar transfera o parte din fonduri de la Serviciul de venituri interne, deși Casa Albă spune că acest lucru nu ar trebui să submineze aplicarea legislației fiscale. 

Biden poate evidenția și câștigurile: acordul lasă în mare parte intacte legile pe care le-a semnat în domeniul infrastructurii și al energiei verzi, iar reducerile de cheltuieli și cerințele de muncă sunt mult mai mici decât au cerut republicanii. 

Republicanii au susținut că reducerile drastice de cheltuieli sunt necesare pentru a limita creșterea datoriei naționale, care, la 31.400 de miliarde de dolari, este aproximativ egală cu producția anuală a economiei. 

Se preconizează că plata dobânzilor la această datorie va absorbi o parte tot mai mare din buget, pe măsură ce îmbătrânirea populației va crește costurile cu sănătatea și pensiile, potrivit previziunilor guvernamentale. 

Acordul nu ar face nimic pentru a limita aceste programe în creștere rapidă. 

Cea mai mare parte a economiilor ar proveni din plafonarea cheltuielilor pentru programe interne precum locuințele, controlul frontierelor, cercetarea științifică și alte forme de cheltuieli „discreționare”. Cheltuielile militare ar fi autorizate să crească în următorii doi ani, conform Reuters.

Blocajul privind limitarea datoriei a determinat agențiile de rating să avertizeze că ar putea retrograda datoria SUA, care stă la baza sistemului financiar mondial. Până acum, piețele au reacționat pozitiv la acest acord.