Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: S-a ajuns la un consens! Biden și McCarthy aprobă limita îndatorărilor
Lumea la zi

POLITICO: S-a ajuns la un consens! Biden și McCarthy aprobă limita îndatorărilor

multi dolari
Credit imagine: dreamstime.com

Negociatorii de la Casa Albă și congresmenii republicani din Congres au ajuns la un acord de principiu pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a datoriilor. Acum trebuie să îl trimită la timp pe biroul președintelui Joe Biden.

Liderii de la Hill se vor întrece acum să redacteze și să adopte acordul cât mai repede posibil – atât prin Camera Reprezentanților, cât și prin Senat – înainte de termenul limită de 5 iunie. McCarthy a declarat că se așteaptă ca textul proiectului de lege să fie finalizat duminică, iar Camera Deputaților să voteze legea miercuri.

Și atât Biden, cât și președintele Kevin McCarthy mai trebuie să convingă partidele lor respective asupra acordului, navigând prin voturi dificile în ambele camere. McCarthy a găzduit imediat o convorbire elefonică cu membrii după anunțarea acordului, numindu-l o „mare victorie” și susținând că democrații nu au obținut niciun lucru pe care îl doreau în urma negocierilor în cadrul unei conferințe telefonice la nivelul membrilor, potrivit a trei persoane care au participat la convorbire.

Părerile sunt împărțite

În timp ce reprezentantul conservator Bob Good (R-Va.) a criticat vocal acordul – spunând că este „extrem de dezamăgit” de faptul că înțelegerea nu a inclus „nicio reducere semnificativă” – alți membri ai Freedom Caucus au lăudat acordul, inclusiv reprezentanții. Jim Jordan (R-Ohio) și Warren Davidson (R-Ohio). Deși amândoi au spus că ar fi vrut să vadă textul, Jordan l-a lăudat pe McCarthy pentru un acord în care guvernul „cheltuiește mai puțin” decât înainte și pentru că i-a determinat pe democrați să se miște în privința cerințelor de muncă.

Iar președintele Camerei a apărat cu tărie acordul după criticile lui Good, spunând că acesta ar putea trece de Senat și că nu a afirmat niciodată că legislația adoptată luna trecută de Cameră ar fi „legea finală”.

McCarthy a încheiat convorbirea telefonică în jurul orei 22:30, spunând conferinței sale că trebuie să vorbească din nou cu Casa Albă și să se asigure că textul reflectă acordul lor de principiu. „Să rămânem împreună”, a spus el în timp ce încheia convorbirea. Biden și McCarthy vor vorbi din nou duminică, a declarat mai devreme președintele Camerei Deputaților reporterilor.

Pe lângă ridicarea plafonului de împrumut de 31.400 de miliarde de dolari până la alegerile prezidențiale din 2024, acordul de principiu ar menține cheltuielile non-defensive aproximativ la același nivel pentru anul fiscal care începe la 1 octombrie, potrivit unei persoane familiare cu negocierile, fiind departe de reducerile de 130 de miliarde de dolari la nivelul anului fiscal 2022 pe care republicanii le ceruseră inițial.

Cu toate acestea, reprezentantul Dusty Johnson (R-S.D.), un aliat apropiat al lui McCarthy, a respins categoric – și a râs la această caracterizare a acordului, afirmând în schimb că finanțarea non-defensivă și non-veteranilor va fi la nivelul anului fiscal 2022.

Potrivit persoanei cunoscute, cheltuielile din domeniul non-apărării ar crește cu 1 % în 2025, urmate de ani de obiective de finanțare neaplicabile. Inițial, republicanii au făcut presiuni pentru un deceniu de limite stricte de finanțare. Cheltuielile pentru apărare ar fi stabilite la nivelul propus în bugetul lui Biden pentru anul fiscal următor, reprezentând o creștere modestă de 3,5% față de nivelurile actuale de finanțare – mai puțin decât și-ar fi dorit mulți republicani din rândul șoimilor apărării pentru Pentagon, pentru a ține pasul cu inflația.

Acordul include modificări de politică în ceea ce privește cerințele de muncă pentru programele TANF și SNAP, inclusiv limite de timp pentru beneficiarii SNAP până la vârsta de 54 de ani, potrivit unei surse familiare cu negocierile, care nu a fost autorizată să împărtășească detalii în mod public. Veteranii și persoanele fără adăpost ar fi scutite de limitele de timp noi sau existente. Modificările vor fi probabil nepopulare pentru democrații din Camera Reprezentanților.

Dar nu impune noi cerințe de muncă pentru Medicaid, o victorie pentru Casa Albă.

În alte victorii pentru  Joe Biden, acordul protejează prevederile de mediu din Legea privind reducerea inflației, inclusiv finanțarea energiei curate. De asemenea, nu se atinge de planul lui Biden de reducere a datoriilor studenților.

McCarthy, adresându-se reporterilor, a subliniat că acordul a avut „reduceri istorice ale cheltuielilor”, nu a avut noi taxe, nu a avut noi programe guvernamentale și va face reforme pentru „a scoate oamenii din sărăcie”, referindu-se la cerințele de muncă ajustate.

Se așteaptă ca republicanii să aibă nevoie de un număr considerabil de democrați pentru a-i ajuta să treacă proiectul de lege prin Cameră, pe fondul primelor semne că este puțin probabil ca unii membri conservatori să sprijine un acord care este semnificativ diferit de proiectul de lege adoptat luna trecută de Cameră. Un deputat democrat, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis, se așteaptă ca între 60 și 80 de democrați să voteze pentru acord, deși a avertizat că aceasta reprezintă o estimare timpurie, conform POLITICO.

Biden și McCarthy au vorbit la telefon cu doar câteva ore înainte de anunțarea acordului, în încercarea de a rezolva ultimele puncte nevralgice, inclusiv o presiune a Partidului Republican de a include cerințe de muncă în programele de protecție socială. Iar acordul a urmat zile întregi de negocieri atent monitorizate între reprezentanții Garret Graves (R-La.), Patrick McHenry (R-N.C.), directorul OMB Shalanda Young și Steve Ricchetti, un consilier de încredere al lui Biden.

Dar liderii Hill și Casa Albă au încă obstacole politice majore de depășit. Greul procesului legislativ ar putea împinge Congresul să se confrunte cu termenul limită de 5 iunie, când secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că țara va rămâne fără bani pentru a-și plăti facturile.

Când se va aproba legea? Se va aproba?

Liderii GOP din Camera Reprezentanților s-au angajat să le acorde membrilor lor un termen de 72 de ore pentru a examina un proiect de lege. Anul acesta, ei au încălcat deja această regulă, dar republicanii au promis că nu vor încerca să scurteze acest termen în cazul oricărei legi privind limitarea datoriei. Chiar și aliații liderilor cred că dacă ar face acest lucru ar amenința sprijinul republicanilor pentru acord.

Democrații din Camera Reprezentanților plănuiesc să aibă un apel al membrilor duminică la ora 17:00, potrivit unei persoane familiare cu detaliile.

Este de așteptat ca acordul bipartizan să testeze aderența lui McCarthy pe flancul său drept, inclusiv pe membrii din House Freedom Caucus. Dar Johnson a declarat sâmbătă seară că a auzit un sprijin larg al republicanilor pentru acest acord.

„Membrii cu care vorbesc, de la centriști la oameni care sunt conservatori adevărați, sunt incredibil de susținători ai acestui acord. Asta nu înseamnă că vom obține 222 de voturi. Dar o secțiune transversală uriașă a acestei conferințe este entuziasmată de acest acord”, a declarat Johnson.

McCarthy trebuie să obțină sprijinul unei majorități din propria sa conferință pentru acest acord, lucru pe care a prezis sâmbătă că nu va avea „nicio problemă” în a face acest lucru. Dar, având în vedere o posibilă rebeliune a conservatorilor, el va avea nevoie și de voturi din partea democraților din Camera Reprezentanților, care l-au îndemnat în mod vocal pe Biden să nu cedeze în fața cererilor Partidului Republican pentru a încheia un acord.

Și, în timp ce se confrunta cu presiuni externe din partea democraților din Camera Reprezentanților, Biden a încercat, de asemenea, să se prezinte ca fiind dispus să se bată pentru prioritățile partidului său. Întrebat vineri despre preocupările că ar putea ceda prea mult republicanilor în ceea ce privește cerințele de muncă, Biden a ripostat: „Nu mă înclin în fața nimănui”.

Chiar și după ce va trece de Cameră, proiectul de lege mai trebuie să treacă prin Senat, unde se așteaptă să dureze zile întregi pentru a ajunge la un vot final, cu excepția cazului în care toți cei 100 de senatori sunt de acord să accelereze lucrurile. Dar o procedură rapidă pare puțin probabilă după ce senatorul Mike Lee (republican din Utah) a promis că va „folosi toate instrumentele procedurale de care dispun pentru a împiedica un acord privind limitarea datoriei care nu conține reforme substanțiale în materie de cheltuieli și buget”.