Infofinanciar > Lumea la zi > SUA, în criză de datorii și incapacitate de plată! Biden ia în considerare folosirea controversatului amendament 14
Lumea la zi

SUA, în criză de datorii și incapacitate de plată! Biden ia în considerare folosirea controversatului amendament 14

Joe Biden, sursa foto CNBC
sursa foto CNBC

Personalități politice de top vehiculează posibilitatea ca președintele Biden să se folosească de puterile unei clauze din cel de-al 14-lea amendament ca un ultim efort pentru a îndepărta amenințarea iminentă că SUA ar putea intra în incapacitate de plată a datoriei sale chiar luna viitoare.

Întrebat despre posibilitatea de a invoca amendamentul, președintele Biden, încă de vineri, a părut să lase o astfel de opțiune pe masă când a declarat într-un interviu pentru MSNBC că „nu s-a ajuns încă acolo”.

Dar secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a tras duminică un semnal de alarmă, calificând drept o „criză constituțională” cazul în care președintele se va baza pe cel de-al 14-lea amendament, care abordează în mod obscur datoria națiunii într-un mod care, în opinia specialiștilor în drept, îi permite președintelui să continue să emită datorii fără a ridica sau suspenda plafonul.

Amendamentul 14 nu ar trebui să fie luat în considerare

„Nu există nicio modalitate de a ne proteja sistemul financiar în economia noastră, în afară de faptul că Congresul își face treaba și ridică plafonul datoriei și ne permite să ne plătim facturile și nu ar trebui să ajungem în punctul în care trebuie să ne gândim dacă președintele poate continua să emită datorii. Aceasta ar fi o criză constituțională”, a declarat Yellen în cadrul emisiunii „This Week” de la ABC.

Secretarul Trezoreriei a spus că nu vrea să „ia în considerare opțiuni de urgență” și a avertizat că, dacă Congresul nu acționează pentru a rezolva problema, „vom avea o catastrofă economică și financiară care va fi provocată de noi înșine și nu există nicio măsură pe care președintele Biden și Trezoreria SUA să o poată lua pentru a preveni această catastrofă”.

Dar, din punct de vedere tehnic, Biden poate lua măsuri, iar consilierii de la Casa Albă ar fi analizat această posibilitate pentru a evita un default. Parlamentarii au insistat că o înțelegere pentru a evita intrarea în incapacitate de plată poate fi încheiată doar între Biden și președintele Camerei Deputaților, Kevin McCarthy ( republican din California), care se întâlnesc marți pentru prima dată din februarie în încercarea de a ajunge la un acord.

Biden și administrația sa și-au petrecut ultimele luni insistând că nu vor negocia și că doresc o majorare „curată” a limitei de îndatorare, dar republicanii nu vor bugeta pe poziția că o majorare trebuie să vină cu o promisiune de reducere a cheltuielilor, deși republicanii nu au dat prea multe detalii despre unde vor să fie redus bugetul federal.

SUA, la un pas de a fi înghițită de datorii

Impasul a făcut ca Washingtonul să se pregătească pentru ceea ce Yellen a numit o potențială „catastrofă”. Națiunea nu a intrat niciodată în incapacitate de plată a datoriei sale în istorie.

Amendamentul a extins, în principal, libertățile din Declarația Drepturilor la persoanele anterior înrobite, dar include, de asemenea, o secțiune care spune că „validitatea datoriei publice a Statelor Unite… nu va fi pusă la îndoială”. Chiar și unii republicani recunosc că invocarea celui de-al 14-lea amendament nu este o alternativă.

Senatorul James Lankford (republican din Oaklahoma), care a apărut după Yellen în emisiunea „This Week”, a declarat că invocarea amendamentului „cu siguranță nu este o opțiune bună”. „Ea a spus, pe bună dreptate, că ar fi o criză constituțională, deoarece Constituția spune foarte clar că cheltuielile, toate aceste detalii legate de costuri și bani, trebuie să treacă de fapt prin Congres”, a spus Lankford.

În cadrul unei conferințe de presă de săptămâna trecută, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că administrația nu va „lua în considerare scenarii” atunci când a fost întrebată dacă opțiunea celui de-al 14-lea amendament a fost una luată în considerare de Biden sau una care a fost chiar adusă încă pe biroul său, scrie The Hill.