Infofinanciar > Lumea la zi > SUA impune sancțiuni împotriva Evgheniei Guţul, guvernatoarea prorusă a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova
Lumea la zi

SUA impune sancțiuni împotriva Evgheniei Guţul, guvernatoarea prorusă a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova

Evgheniei Guţul
sursa foto: arhiva companiei

Statele Unite ale Americii au impus miercuri sancțiuni împotriva Evgheniei Guţul, guvernatoarea prorusă a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova.

Sancțiunile impuse de SUA împotriva Evei Guţul vin pe fondul acuzațiilor de complicitate activă cu oligarhul Ilan Șor și partidul său, „Șor”.
Acestea sunt motivate de facilitarea acțiunilor de interferență politică ilegală, sprijinite de Kremlin, în care Guţul ar fi fost implicată.

În urma acestor sancțiuni, toate bunurile deținute de Guţul în Statele Unite ale Americii vor fi înghețate. De asemenea, companiile și cetățenii americani sunt interziși să facă afaceri cu Eva Guţul în urma acestor sancțiuni.

„Cetăţenii din Republica Moldova, inclusiv locuitorii teritoriului autonom Găgăuzia, merită alegeri libere şi corecte şi instituţii democratice. De asemenea, ei merită un viitor liber de influenţa malignă a Kremlinului. Statele Unite salută progresul Republicii Moldova în cadrul reformelor democratice şi economice, precum şi rezistenţa în faţa acţiunilor de interferenţă ale Kremlinului. Vom continua să sprijinim poporul şi guvernul Republicii Moldova pentru a construi un viitor mai democratic, mai prosper şi mai sigur’, subliniază ambasada.

Rusia a demonstrat sprijinul său pentru lidera prorusă din Găgăuzia, Republica Moldova, Evghenia Guţul. La Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, Guţul s-a întâlnit cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

Această manifestare publică de susținere din partea Rusiei este o sfidare la adresa autorităților de la Chișinău.  Vladimir Putin a primit-o pe Guţul în Soci, consolidând legăturile dintre cele două părți, potrivit Agerpres.