Lumea la zi

SUA consideră posibilă ipoteza ca incidentul din Polonia să fie produs de o rachetă ucraineană

steag SUA sursă foto unsplash.com
sursă foto unsplash.com

Casa Albă consideră că până la proba contrarie nu există nici un indiciu care să detroneze ipoteza autorităților din Polonia, aceea potrivit căreia explozia a fost cauzată de o rachetă antibalistică ucraineană.

„Avem încredere totală în investigaţia Guvernului polonez în cazul exploziei produse în apropierea frontierei cu Ucraina şi îi lăudăm pentru modul profesionist şi determinat în care efectuează ancheta. (…) Nu am observat nimic care să contrazică evaluarea preliminară a preşedintelui Andrzej Duda că explozia a fost, cel mai probabil, rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene care din nefericire a căzut în Polonia. Vom continua să evaluăm situaţia şi vom prezenta orice nouă informaţie în mod transparent când devine disponibilă. De asemenea, vom menţine contactele strânse cu Ucraina pentru orice informaţii ar avea care să completeze tabloul”, a declarat miercuri seară Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională din SUA, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei de la Washington, vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

„Exprimăm încă o dată solidaritatea cu poporul ucrainean şi transmitem condoleanţe pentru pierderile suferite în aceste bombardamente barbare. Ştim că milioane de ucraineni sunt în continuare fără electricitate, fără apă şi fără necesităţi de bază din cauza acestor atacuri. Gândurile şi rugăciunile noastre merg şi la apropiaţii celor doi cetăţeni polonezi omorâţi în acest incident tragic”, adaugă Adrienne Watson

Preşedintele Volodimir Zelensky a afirmat, miercuri seară, că racheta căzută în sud-estul Poloniei nu a fost lansată de armata ucraineană, semnalând că există informaţii „credibile” că ar fi fost o rachetă a Rusiei şi cerând accesul experţilor ucraineni la anchetă, deşi Varşovia pare să se opună.

A cui este vina?

Președintele Andrzej Duda a declarat că primele indicii sugerează că eforturile Ucrainei de a contracara un baraj de aproximativ 100 de rachete rusești au fost cauza exploziei de marți – și nu un atac direct asupra țării sale.

„Nu avem nicio dovadă în acest moment că a fost o rachetă lansată de forțele rusești”, a declarat dl Duda reporterilor. „Cu toate acestea, există multe indicii că a fost o rachetă care a fost folosită de apărarea antirachetă a Ucrainei.”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat, după întâlnirea cu trimișii alianței, că o analiză preliminară a sugerat, de asemenea, că o rachetă ucraineană a fost responsabilă pentru explozie, dar că o investigație mai completă este încă în curs de desfășurare. El a subliniat că nu există niciun indiciu al unui atac deliberat din partea Rusiei sau al vreunui plan rusesc de a ataca un aliat al NATO – ceea ce înseamnă că angajamentul NATO de apărare colectivă nu a fost pus în discuție. Dar chiar dacă racheta era ucraineană, el a spus că vina aparține Rusiei.