Infofinanciar > Lumea la zi > SUA ar putea pedepsi Ungaria cu sancțiuni împotriva unor „cetățeni influenți”! Conflictul diplomatic dintre cele două membre NATO
Lumea la zi

SUA ar putea pedepsi Ungaria cu sancțiuni împotriva unor „cetățeni influenți”! Conflictul diplomatic dintre cele două membre NATO

ungaria si sua
sursă foto dreamstime

Statele Unite ar putea anunța în curând sancțiuni împotriva unor „cetățeni influenți” ungari, pe fondul deteriorării semnificative a relațiilor bilaterale și al criticilor la adresa acțiunilor guvernului ungar al lui Viktor Orban.

Se spune că anunțarea sancțiunilor ar putea avea loc miercuri, 12 aprilie, deoarece în atunci este programată o conferință de presă a ambasadorului SUA în Ungaria, David Pressman. Ambasada nu a anunțat, însă, despre ce va vorbi diplomatul.

Potrivit surselor publicației maghiare 444.hu, s-ar putea repeta situația din 2014, când SUA au interzis intrarea în țară a opt actuali și foști oficiali maghiari, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Budapesta.

Conflictele dintre Washington și Budapesta

Potrivit publicației, conflictele diplomatice dintre SUA și Ungaria au continuat în ultimele luni, în principal legate de atacurile asupra ambasadorului american. De exemplu, la începutul lunii februarie, Pressman a criticat dur guvernul ungar, care vorbește despre promovarea păcii, dar continuă să exprime opinii susținute de președintele rus Vladimir Putin.

Iar recent, ambasadorul a atras atenția asupra standardelor duble ale lui Orban, care pe Twitter l-a susținut public pe Donald Trump, care a fost pus sub acuzare penală în SUA.

La rândul său, premierul ungar, într-un discurs adresat națiunii în februarie, s-a referit la Pressman ca fiind o persoană care îi presează guvernul și a glumit pe seama faptului că următorul ambasador la Budapesta se va numi Puccini (o aluzie la Puciul de la Berărie, un atentat de lovitură de stat al fostului lider nazist Adolf Hitler).

Pressman însuși a declarat într-un interviu acordat publicației Népszava la începutul lunii aprilie că poziția sa o reflectă pe cea a guvernului american și că, în opinia Washingtonului, campania împotriva sa în presa maghiară a fost sancționată tocmai de guvernul ungar.

Reamintim că, anul trecut, Statele Unite au denunțat tratatul de evitare a dublei impuneri cu Ungaria din 1979, ca răspuns la refuzul guvernului ungar de a accepta introducerea unei taxe minime globale, scrie Pravda.

Ungaria se opune aproape fiecărei dorință a NATO

Reticența guvernului ungar de a ratifica aderările Finlandei și Suediei la NATO a fost probabil ultima picătură, potrivit 444.hu, care afirmă că există discuții regulate între cele două părți, dar Casa Albă pare să aibă tot mai multe dificultăți în a accepta poziția guvernului Orban în acest război.

Ungaria a amenințat că se va opune prin veto ajutorului financiar acordat Ucrainei, a refuzat să trimită arme și a încercat o reuniune a Comisiei Nato-Ucraina reunită la nivel ministerial. Orban a vorbit în repetate rânduri despre presiuni externe care vor ca „Ungaria să fie târâtă în război” și a repetat ceea ce mulți asociază cu răspândirea narațiunii rusești, că trimiterea de arme în Ucraina ar putea duce la escaladarea crizei. Liderul iliberal al Ungariei și mass-media sa au avertizat asupra potențialului declanșării unui al treilea război mondial, dând vina pe aliații occidentali, în timp ce a menținut criticile la adresa Rusiei la un nivel scăzut, scrie Intellnews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.