Infofinanciar > Lumea la zi > Austria va extinde controalele la frontierele cu Ungaria și Slovenia. Care sunt principalele motive invocate
Lumea la zi

Austria va extinde controalele la frontierele cu Ungaria și Slovenia. Care sunt principalele motive invocate

Austria, Sursă foto: Economica
Sursă foto: Economica

Austria intenționează să prelungească controalele la frontierele cu Slovenia și Ungaria cu încă șase luni, începând cu 11 mai, când expiră actuala suspendare de șase luni a liberei circulații peste aceste granițe, a declarat marți ministrul de interne Gerhard Karner la radio ORF.

„Vom informa Comisia Europeană în zilele următoare că va trebui să prelungim aceste controale la frontieră”, a declarat Karner, adăugând că suspendarea continuă a regulilor de liberă circulație în spațiul Schengen la aceste granițe este necesară pentru a combate imigrația ilegală, conform Reuters.

Austria, controale la frontiera cu Ungaria și Slovenia

Austria a prelungit controalele la frontiera terestră cu Ungaria și Slovenia pe care le-a introdus în timpul crizei refugiaților din 2015, conform Guvernului, invocând ca principal motiv al deciziei sale riscul de securitate generat de războiul din Ucraina. În 2015, Austria și-a închis granițele cu vecinii Ungaria, Italia, Slovacia și Slovenia pentru a opri un aflux masiv de refugiați. Acum a decis să prelungească controalele la frontieră.

„Suntem, de asemenea, deosebit de provocați de războiul din Ucraina în domeniul securității interne. Traficanții de persoane au descoperit noi domenii de activitate în umbra crizei”, a declarat ministrul de interne Gerhard Karner.

Austria a justificat această măsură făcând referire la migrația secundară ilegală dinspre statele membre ale UE cu care se învecinează și la situația de la frontierele externe ale UE, precum și la pericolul terorismului și al crimei organizate. Potrivit lui Karner, infractorii și-ar promova activitățile lor ilegale, folosindu-se de acest subiect important, conform căruia orice poate fi înfăptuit, frontierele europene fiind deschise. „Acesta este modul în care funcționează în prezent marketingul traficanților. Trebuie să punem capăt acestui lucru”, a declarat ministrul de interne.

Se încalcă principiile spațiului Schengen

Spațiul Schengen, din care face parte și Austria, a abolit controalele la pașapoarte și la frontiere. Cu toate acestea, există unele modalități prin care statele membre pot justifica o reintroducere preliminară a frontierelor lor, mai ales în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne.

Însă justificarea Austriei pentru introducerea controalelor la frontiere a fost nesatisfăcătoare începând din 2017, a stabilit Curtea de Justiție de la Luxemburg în aprilie. Cu toate acestea, decizia finală privind validitatea măsurilor este încă în curs de soluționare la o instanță austriacă. „Atunci când renegociem Codul Schengen în Uniunea Europeană, trebuie să se garanteze și în viitor că, dacă este necesar, controalele la frontierele interne vor fi în continuare posibile”, a subliniat Karner, argumentând că „trebuie să stabilim acum limite atunci când dorința de a ajuta persoanele strămutate este exploatată de mafia traficului de persoane”, conform Euractive .

Controalele de frontieră ar fi trebuit să fie eliminate la 11 noiembrie 2017, însă autoritățile austriece au considerat că verificările la frontierele terestre cu Slovenia și Ungaria sunt încă necesare din cauza situației critice de securitate din Europa și a incidentelor tot mai numeroase de circulație secundară, astfel fiind prelungite din nou. Din aceleași motive invocate de autoritățile austriece, controalele la frontieră au fost prelungite.