Infofinanciar > Lumea la zi > SUA acuză conducerea Chinei în legătură cu Ucraina! Se lansează un nou avertisment privind sancțiunile
Lumea la zi

SUA acuză conducerea Chinei în legătură cu Ucraina! Se lansează un nou avertisment privind sancțiunile

cipuri SUA China (sursă foto: DC News)
Sursă foto: arhivă

Statele Unite au acuzat miercuri conducerea Chinei că susține războiul Rusiei din Ucraina. Aceștia au avertizat că Beijingul s-ar putea confrunta cu noi sancțiuni. Ca răspuns din partea Statelor Unite și a altor țări NATO.

Vorbind reporterilor în cadrul unei vizite la Bruxelles. Secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, a declarat că este nevoie urgentă ca țările europene și NATO „să trimită un mesaj colectiv de îngrijorare Chinei. Privind acțiunile sale, pe care noi le considerăm destabilizatoare în inima Europei”.

Advertismente din partea Administrației Biden

Administrația Biden a intensificat avertismentele cu privire la sprijinul acordat de China Rusiei. S-a emis un ordin executiv în decembrie care amenință cu sancțiuni. Sunt vizate instituțiile financiare care ajută Rusia să eludeze sancțiunile occidentale.

Campbell a declarat că a informat marți principalul organism de decizie politică al NATO, Consiliul Nord-Atlantic (NAC), cu privire la preocupările SUA.
El a spus că sprijinul chinezesc ajută Moscova să reconstituie elemente ale armatei sale. Inclusiv capabilități de rachete cu rază lungă de acțiune, artilerie și drone. Precum și capacitatea de a urmări mișcările pe câmpul de luptă.

Campbell a raspuns la acțiunile Chinei

„Ceea ce am văzut de la China la Rusia nu este un caz izolat. „Este vorba de un efort susținut și cuprinzător, susținut de conducerea din China. Care este conceput pentru a oferi Rusiei tot sprijinul din spatele scenei”.

Campbell a declarat că acțiunile chinezești au creat capacități pentru Rusia. Nu numai pe câmpul de luptă din Ucraina, ci și pentru a fi „capabilă să reprezinte o provocare strategică pentru alții în Europa”.

„Considerăm că este o chestiune de maximă urgență”, a spus el. Campbell a menționat că, ca răspuns la acțiunile Chinei, Europa și Statele Unite au impus deja „sancțiuni în anumite cazuri”. Și a adăugat: „Mă aștept ca Statele Unite și țările din NATO să ia măsuri ulterioare”.

Sancțiuni impuse de SUA

Luna trecută, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a 20 de companii cu sediul în China și Hong Kong. În urma avertismentelor repetate ale Washingtonului privind sprijinul acordat de China armatei ruse.

După acești pași, ambasada Chinei la Washington a declarat că Beijingul supraveghează exportul de articole. Cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările și că interacțiunile comerciale și economice normale dintre China și Rusia sunt în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului și cu principiile pieței.

Campbell a refuzat să detalieze care ar putea fi pașii următori, dar a spus: „Cred că opinia este că va trebui să trimitem un semnal clar și fără echivoc Beijingului că astfel de pași pe care China îi întreprinde sunt periculoși pentru stabilitatea pe termen lung în Europa.”

Probleme de securitate națională pentru economia internațională

Marți, Daleep Singh, consilier adjunct al Casei Albe pe probleme de securitate națională pentru economie internațională, a declarat că SUA și partenerii săi sunt pregătiți să folosească sancțiuni și controale la export pentru a împiedica comerțul dintre China și Rusia, care le amenință securitatea în contextul războiului din Ucraina.

Într-un discurs susținut vineri la Berlin, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, este de așteptat să solicite măsuri suplimentare pentru a stopa eludarea sancțiunilor Rusiei și să lanseze un avertisment cu privire la rolul Chinei, subliniind ordinul executiv din decembrie.

În aprilie, un oficial american a declarat pentru Reuters că Washingtonul a discutat preliminar despre sancțiuni împotriva unor bănci chinezești, dar că nu are încă un plan de implementare a unor astfel de măsuri, potrivit reuters.