Infofinanciar > Info > Studiu INACO: ”Școala nu te pregătește pentru viitor”! Care sunt meseriile pe care le preferă elevii
Info

Studiu INACO: ”Școala nu te pregătește pentru viitor”! Care sunt meseriile pe care le preferă elevii

https://www.globalhrmanager.ro/
FOTO:globalhrmanager.ro/

Ne lovim din ce în ce mai des de următoarea sintagmă și anume ”Școala nu te pregătește pentru viitor”, prin urmare ne propunem să vedem care sunt meseriile vitorului pe care le preferă elevii.

Înainte de toate, trebuie să precizăm că aproape 72% din elevii intervievați în cadrul sondajului Asociației INACO, sunt de părere că sistemul educațional este unul învechit și care nu este capabil să se adapteze pentru meseriile viitorului și nici nu dezvoltă aptitudinile necesare.

Un procentaj destul de însemnat din cei intervievați și anume 62,8% nu se văd profesând meseriile pe care le aduce viiorul și sunt de părere că programa și calitatea informațiilor pe care le primesc în școală lasă de dorit.

Elevii preferă sistemul de predare on-line

15% din participanții studiului sunt de altă părere și susțin că școala a absorbit foarte bine educația digitală,  iar alți 70% consideră că nu au reușit să fobândească calitațile necesare pentru ce le rezervă piața muncii. De asemenea, și profesorii au fost luați în vizor, puțin peste 13% din cei intervievați pun la îndoială nivelul de pregătire al profesorilor.

De asemenea, sondajul mai relevă faptul că:

” 2 din 3 elevi se simt confortabil cu sistemul online de predare , fără să fi întâmpinat dificultăți majore de adaptare la condițiile pe care le presupune. Majoritatea elevilor consideră că abilitățile lor de studiu și de învățare nu au fost afectate (64,8%)

Prezența fizică este considerată de peste jumătate dintre elevi ca fiind cea mai eficientă formă de învățare;

Mai mult de 1 din 3 elevi a declarat pierderea motivației de a învăța în mediul online;

4 din 5 elevi au raportat probleme de comunicare cu profesorii în școala online”.

„Pentru prima dată de când realizăm acest ghid, am vrut să avem și opinia copiilor noștri care reprezintă viitorul. Educația și dezvoltarea noastră ca țară. A cincea ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului completează și îmbogățește turul virtual cu cele mai noi rezultate ale cercetărilor asupra viitorului, cu noi abilități căutate și oportunități de carieră care valorifică puterea inteligenței artificiale în plină dezvoltare.

Toate acestea sunt puse față în față cu percepțiile și așteptările, uneori surprinzătoare ale generațiilor tinere, dar și cu noile tendințe age tech pe care le-am abordat ca noutate în această ediție. Ghidul este dedicat, în egală măsură, tinerilor, profesorilor, părinților, adulților și seniorilor dornici de recalificare și permanentă dezvoltare umană și profesională. Mulțumesc ISMB sector 3 pentru parteneriatul cu INACO în realizarea acestui ghid”, a susținut Andreea Paul, președintă și fondatoare INACO.

Care sunt meseriile viitorului

Vom enumera doar câteva meserii ale viitorului, printre ele regăsim creator de chatbot, lucrător la uzinele de energie neconvențională, specialist în readucerea la viață și reîntregirea speciilor dispărute, chirurg de memorie, jurist specializat în domeniul roboților sau în etica genetici și lista continua.

Industriile care s-au confruntat cu lipsa personalului au fost nevoite să se adapteze, în sensul că respectivele firme au optat pentru o automatizare accentuată.

Astfel, observăm cum forța de muncă este înlocuită de tot soiul de roboți fie polițiști, chelneri, agricoli și  așa mai departe.

La nivelul României, cele mai robotizate fabrici sunt cea de Porțelan IPEC, uzina Dacia Renault de la Mioveni și fabrica Arctic 4.0 de la Ulmi din județul Dâmbovița.

Sondajul este prezentat detaliat în cea de-a V-a ediție a Ghidului meseriilor Viitorului, realizat de INACO- Inițiativa pentru competivitate și finanțat de Primăria Sectorului 3.

Subiecții intervievați sunt elevi din clasele V-VIII dar și IX-XII din Sectorul 3. Sondajul s-a desfășurat în perioada iulie-septembrie 2022.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.