Info

Studiu Gfk: Puterea medie de cumpărare în România este cu 51% sub media europeană

cumparaturi online, sursă foto unsplash
sursă foto unsplash.com

România se plasează pe ultimele locuri ale clasamentului european cu privire la puterea de cumpărare, cu 51% sub media din Europa, potrivit unui studiu demarat de GfK Purchasing Power Europe 2022.

România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, cu 51% sub media europeană, ceea ce o plasează pe locul 31 dintre cele 42 de ţări incluse în studiul GfK. La nivel național, cea mai mare putere de cumpărare este în București, cu 15.482 euro pe cap de locuitor.

Cele mai multe județe se află sub media națională

Studiul arată că diferența dintre judeţele cu putere mare de cumpărare şi cele cu putere mică de cumpărare este din ce în ce mai mare. În județele precum Cluj, Timiș, Arad, Argeș sau Prahova, puterea de cumpărare este peste media națională, dar mai bine de trei sferturi din totalul județelor se situează sub această medie.

Cu o putere de cumpărare de 8.191 de euro pe locuitor, Prahova se situează pe locul zece, fiind cea mai aproape de de media naţională, dar este încă cu 2,2% peste aceasta, potrivit studiului citat de TVR1.

„Aceasta înseamnă că locuitorii Capitalei au puterea de cumpărare cu peste 93% mai mare decât media naţională şi de 3,6 ori mai mare decât locuitorii judeţului Vaslui, judeţ unde se regăseşte cea mai mică putere de cumpărare în ceea ce priveşte cheltuielile şi economisirea. Aici, venitul net disponibil este de doar 4.728 euro, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din media naţională”, arată studiul Gfk.

Majoritatea judeţelor din top  se păstrează la același nivel ca în anul precedent, doar cu câteva modificări în clasament. În 2022, Clujul a depăşit Timişul pentru a trece pe locul doi cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 11.643 de euro, în timp ce judeţele Argeş şi Arad şi-au schimbat locurile în şapte şi opt.

Puterea de cumpărare în Europa

Potrivit studiului GfK, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa în 2022 este de 16.344 euro pe an.

Cu toate acestea, există diferenţe mari între cele 42 de ţări: Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au o putere de cumpărare semnificativ mai mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare în Kosovo, Moldova şi Ucraina este cea mai scăzută. Liechtensteinienii au un buget disponibil pentru cheltuieli şi economii de peste 43 de ori mai mare decât ucrainenii.

Suma totală a cheltuielilor pe care le au la dispoziţie în acest an europenii este de aproximativ 11,1 trilioane de euro. „Aceasta sumă corespunde unei puteri de cumpărare medii pe cap de locuitor de 16.344 euro, ceea ce reprezintă o creştere de 5,8 la sută faţă de anul precedent. Cu toate acestea, suma pe care consumatorii o au de fapt la dispoziţie pentru a cheltui şi a economisi variază foarte mult de la o ţară la alta şi, de asemenea, depinde de modul în care preţurile de consum au evoluat în 2022”, se mai arată în comunicat.

În top 10 se află țări precum Norvegia, Islanda, Danemarca, Marea Britanie, Germania, Austria şi Irlanda, care au o putere de cumpărare foarte mare pe cap de locuitor, cu cel puţin 47% mai mult decât media europeană.

„Puterea de cumpărare a înregistrat deja o creştere moderată anul trecut şi se preconizează că va creşte din nou în acest an cu aproape 6% în medie în Europa. Totuşi, această creştere a puterii de cumpărare va compensa doar parţial creşterea bruscă a inflaţiei rezultată din pandemie şi războiul din Ucraina, care a atins valori cu două cifre în multe ţări europene. Împreună cu teama de creşterea preţurilor la energie şi incertitudinea cu privire la evoluţiile economice viitoare, oamenii sunt mai predispuşi să pună bani deoparte pe cât posibil şi să amâne orice plan pentru achiziţii mai mari”, a declarat Filip Vojtech, expert în domeniul soluţiilor de Geomarketing GfK.