Info

Fabrică din Cluj cu o istorie de peste 110 ani riscă să dea faliment! Nicio autoritate nu-și asumă salvarea sa

Clujana, Sursă foto: Economica.net
Sursă foto: Economica.net

Compania Clujana, una dintre companiile-simbol din România, care activa  din perioada interbelică până de curând pe piața de încălțăminte din țara noastră, riscă să falimenteze. În prezent, firma își are oprită activitatea, după 111 ani de existență. Clujana este deținută în proporție de 93, 4412% de Consiliul Județean Cluj.

În decurs de 30 de ani, autoritățile locale nu au reușit să găsească soluții pentru a salva compania de la insolvență. Însă, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a menționat că instituția aflată în subordinea sa nu este proprietara fabricii.

„Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar. Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, a susținut Alin Tișe, în cadrul unui interviu oferit celor de la Ziua de Cluj.

A scăpat de mafia imobiliară

De asemenea, el a negat faptul că pe terenul fabricii vor fi construite blocuri.

„Terenul și clădirea aparțin de Consiliul Județean, deci, practic, nu există persoane fizice care să aibă interese, este exclus. E proprietate de stat și așa va rămâne. Și halele, și clădirea, și terenul. Nu au cum să ajungă în proprietate privată deoarece nu sunt de vânzare, nici terenuri pentru care să se facă afaceri imobiliare, pur și simplu este proprietatea județului Cluj”, a mai precizat Tișe, potrivit celor de la Adevărul.

Totodată, oficialul clujean a transmis că doar brand-ul companiei poate fi achiziționat, nu și clădirea sau terenul aferent acesteia, întrucât cele două se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj. În plus, Tișe nu exclude o revenire în prim-plan a fabricii, însă consideră că aceasta are nevoie de o reconstrucție pentru a putea face față problemelor financiare, dar și a celor din industrie.

Istoria unei companii de succes

Fabrica Clujana a produs timp de 111 ani, din anul 1911, ghete şi pantofi de piele. Compania era cunoscută la origini drept Fabrica de Piele „Fraţii Renner & Co”. De-a lungul timpului, produsele acestei fabrici au fost extrem de apreciate, atât de români, cât și de străini. Imediat cum s-a terminat primul război mondial, firma a devenit societate pe acţiuni, iar mai apoi comuniştii au naţionalizat-o în 1948.

În perioada anilor ’70-’90, Clujana a fost cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară. Aceasta a avut peste 11.000 de angajaţi şi a produs milioane de perechi de pantofi.

Însă, după Revoluția din 1989, Clujana a început să treacă prin cea mai neagră perioadă a existenței sale. Firma a intrat în insolvenţă şi a fost chiar închisă timp de patru ani, între 1999 şi 2003. Salvată in extremis, fabrica ieşea din insolvenţă în 2004, iar apoi a fost preluată de Consilul Judeţean Cluj.