Lumea la zi

Stop joc! Turcia vrea acţiuni „concrete” din partea Suediei, pentru a-i permite acesteia să adere la NATO

Erdogan, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

În cadrul întâlnirii bilaterale de marți dintre preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și premierul Suediei, Ulf Kristersson, liderul de la Ankara i-a transmis premierului scandinav că administrația de la Stockholm trebuie să îndeplinească acţiuni „concrete”, în vederea aderării statului nordic la NATO.

Oficialii turci, în frunte cu președintele Erdogan, au criticat în repetate rânduri Suedia și Finlanda pentru că ar găzdui pe teritoriile sale organizaţii considerate drept teroriste de către administrația de la Ankara, cum ar fi grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), dar şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen. Cei din urmă au fost acuzați că ar fi fost în spatele unei tentative de lovitură de stat militară din anul 2016 din Turcia.

Administrația Turciei le-a blocat aderarea Suediei și Finlandei încă din luna mai, după ce cele două state scandinave au refuzat să extrădeze membrii ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara şi aliaţii săi occidentali îi consideră terorişti.

„În cadrul întâlnirii, am exprimat deschis aşteptările noastre pentru paşi concreţi în sensul implementării prevederilor memorandumului”, a precizat președintele Turciei, citat de Reuters.

„Vreau să le ofer din nou asigurări tuturor cetăţenilor turci, Suedia îşi va îndeplini toate obligaţiile asumate în relaţia cu Turcia pentru combaterea ameninţărilor teroriste”, a răspuns Ulf Kristersson, potrivit celor de la Mediafax.

Suedia luptă „antiterorismului” pentru NATO

În timpul discuției dintre cei doi oficiali, parlamentul suedez a transmis că peste o săptămână, pe teritoriul statului scandinav, va fi organizat un referendum pentru modificarea Constituţiei, prin care se dorește înăsprirea luptei împotriva terorismului. De altfel, acesta este unul dintre punctele agendei turcești, care momentan blochează accesul țării nordice în blocul NATO.

Amendamentul, ce va fi supus la vot pe 16 noiembrie, va viza „restrângerea libertăţii de asociere a grupărilor implicate în terorism”.

„Sperăm că vom avea o concluzie mai bună la reuniunea comună ce se va ţine la Stockholm la sfârşitul lunii’, a mai spus Erdogan în timpul întâlnirii cu oficialul Suediei.

Ca răspuns, Kristersson a susținut că țara sa va fi „un factor de securitate pentru toate ţările Alianţei”.

„Noi am aprobat procesul de aderare a Suediei la NATO. Îi înţelegem îngrijorările legate de securitatea sa şi dorim ca Suedia să răspundă la ale noastre”, a adăugat preşedintele turc, potrivit celor de la Adevărul.

„Cuvântul de ordine în Suedia este combaterea terorismului. Niciun dubiu nu este permis cu privire la acest subiect (…) Este luat foarte, foarte în serios”, a mărturisit premierul suedez.

El a mai dat asigurări că Suedia vede în PKK „o organizaţie teroristă, la fel cum este considerată de Statele Unite şi Uniunea Europeană’.

„Înţelegem sensibilitatea Turciei pe acest subiect”, a mai adăugat oficialul nordic.