Infofinanciar > Lumea la zi > Stellantis dă un ultimatum parlamentului britanic: Schimbați acordul Brexit sau fabricile auto se vor închide!
Lumea la zi

Stellantis dă un ultimatum parlamentului britanic: Schimbați acordul Brexit sau fabricile auto se vor închide!

Fabrică mașini, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Uzinele auto britanice se vor închide cu pierderea a mii de locuri de muncă dacă acordul Brexit nu va fi renegociat rapid, au declarat reprezentanții Stellantis în parlamentul britanic.

Compania Stellantis, al treilea producător auto la nivel mondial în funcție de vânzări și proprietar a 14 mărci, inclusiv Vauxhall, Peugeot, Citroen și Fiat, a declarat că se va confrunta cu tarife la exportul de camionete electrice în Europa începând de anul viitor, când vor intra în vigoare reguli mai dure post-Brexit.

„Dacă în Marea Britanie costul producției de vehicule electrice devine necompetitiv și nesustenabil, operațiunile se vor închide”, a declarat Stellantis într-o prezentare la o comisie a Camerei Comunelor care examinează perspectivele industriei britanice de vehicule electrice.

Stellantis a îndemnat guvernul să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană privind prelungirea normelor actuale privind aprovizionarea cu piese până în 2027, în loc de schimbarea planificată pentru 2024. Ca răspuns, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că ministrul Afacerilor a ridicat problema în cadrul UE.

Situația este dificilă pentru industria auto britanică

Problema cu care se confruntă industria auto din Marea Britanie este strâns legată de trecerea la vehiculele electrice (VE).

Conform acordului comercial convenit la ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, 45% din valoarea unui VE vândut în Uniunea Europeană trebuie să provină din Marea Britanie sau din UE începând cu 2024 pentru a evita tarifele.

Problema este că un pachet de baterii poate reprezenta până la jumătate din costul unui nou VE. De asemenea, bateriile sunt grele și costisitoare pentru a fi transportate pe distanțe lungi.

Experții au avertizat încă de la ieșirea Marii Britanii din UE, la sfârșitul anului 2020, că țara va avea nevoie de o serie de super-fabrici de baterii pentru VE, în caz contrar putând pierde o parte importantă din industria sa auto.

În prezent, doar japonezii de la Nissan au o mică fabrică de baterii pentru VE în Sunderland, o a doua fiind în proiect.

Costul eșecului, 800.000 de locuri de muncă

Britishvolt, un start-up care a primit sprijin din partea guvernului britanic pentru a realiza o ambițioasă fabrică de baterii de 3,8 miliarde de lire sterline (4,80 miliarde de dolari) în nordul Angliei, a depus o cerere de administrare în ianuarie, după ce a întâmpinat dificultăți în obținerea de fonduri. Compania a fost apoi cumpărată de Recharge Industries din Australia, care încă nu a dezvăluit planurile pentru acest sit.

Pentru a-și salva industria auto, Marea Britanie trebuie să prelungească termenul cu UE și să atragă de urgență producătorii de baterii și alți furnizori auto să se stabilească aici, a declarat Andy Palmer, fostul director operațional al Nissan, la postul de radio BBC.

„Costul eșecului este foarte clar. Este vorba de 800.000 de locuri de muncă în Marea Britanie, adică în principiu acele locuri de muncă asociate cu industria auto”, a spus Palmer, care este și președintele producătorului european de baterii InoBat.

„Dacă nu ai o capacitate de baterii în Marea Britanie, atunci acei producători de automobile se vor muta în Europa continentală”, a mia precizat Palmer.

Acum se decid locațiile viitoarelor fabrici

Grupul de comerț britanic Society of Motor Manufacturers and Traders a arătat într-un memoriu adresat parlamentului englez că actuala capacitate de producție din UE și din Marea Britanie nu permite sectorului să îndeplinească cerințele pentru baterii și piese de baterii.

Avertismentele vin în contextul în care producătorii de automobile la nivel mondial selectează locații pentru a construi noi giga-fabrici de baterii.

Săptămâna trecută, directorul financiar al Tata Motors, proprietarul Jaguar Land Rover, a declarat că nu s-a decis asupra unei locații pentru o nouă fabrică de baterii, dar că sunt în curs de desfășurare discuții avansate. Tata ia în considerare construirea unei fabrici de baterii pentru vehicule electrice în Spania sau Marea Britanie, conform informațiilor Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.