Infofinanciar > Lumea la zi > Criză în industria auto. Vânzările mașinilor japoneze în China au scăzut considerabil
Lumea la zi

Criză în industria auto. Vânzările mașinilor japoneze în China au scăzut considerabil

Masini Sursa foto Constanta 100%
Sursa foto Constanta 100%

Constructorii japonezi de automobile se confruntă cu o criză a vânzărilor în China, arată datele, în condițiile în care trecerea rapidă la vehiculele electrice a bulversat cea mai mare piață auto din lume și a dus la o scădere a achizițiilor de mașini pe benzină.

Vânzările totale ale mărcilor auto japoneze în China au scăzut cu 32% în primul trimestru față de anul trecut, mai mult decât dublu față de ritmul de contracție al pieței globale, arată datele din industrie analizate de Reuters. În timp ce alți producători auto, precum Volkswagen AG, au fost și ei surprinși de schimbarea bruscă din China, constructorii auto japonezi ies în evidență datorită rezultatelor lor limitate în categoria în creștere rapidă a vânzărilor de automobile electrice și hibride plug-in.

Presiuni în industria auto japoneză din China

Producția și marjele vor fi supuse la presiune în China, deoarece producătorii auto vor reduce producția și prețurile mașinilor pe benzină pentru a ține sub control stocurile, spun analiștii, într-un semn îngrijorător al concurenței cu care s-ar putea confrunta din ce în ce mai mult producătorii auto japonezi în afara pieței lor naționale.

„În special producătorii japonezi de automobile se confruntă cu un pic mai multe stocuri de mașini noi. Ei fac ajustări”, în China, a declarat săptămâna trecută Yasushi Matsui, directorul financiar al furnizorului de piese Denso Corp.

Mitsubishi Motors Corp a declarat săptămâna trecută că a suspendat producția SUV-ului său Outlander în China timp de trei luni și că va suporta o taxă de 77 de milioane de dolari pentru încetinirea vânzărilor la societatea sa comună cu grupul de stat GAC.

Mitsubishi, ca și alți producători auto japonezi, nu prezintă cifrele de vânzări în China. Datele din industrie analizate de Reuters au arătat că vânzările sale din primul trimestru în China au scăzut cu 58% față de anul precedent, potrivit Reuters.

Într-o altă schimbare, Sylphy de la Nissan, un sedan care a fost cel mai bine vândut vehicul din China timp de trei ani, a fost devansat anul trecut de BYD Song, un hibrid plug-in fabricat de BYD, cel mai mare producător auto din China.

În comentariile trimise prin e-mail, Nissan a declarat că a vândut peste 5 milioane de Sylphys în China de-a lungul anilor, adăugând că o versiune hibridă cu propulsie electrică a fost eligibilă pentru stimulente în Guangzhou. Compania a declarat că lucrează cu alte orașe pentru acordarea de sprijin similar. Versiunea hibridă cu propulsie electrică e-Power a sedanului va fi esențială pentru transformarea mărcii Nissan în China, a precizat compania.

Japonia, cel mai mare perdant

Toyota Motor Corp a declarat că abordarea sa „go-slow” în ceea ce privește mașinile electrice protejează alegerea consumatorilor, dar strategia costă vânzările în China, spun analiștii.

„Japonia este cel mai mare perdant al războiului prețurilor de până acum. Pe măsură ce vehiculele electrice devin mai accesibile, ele devin mai atractive pentru cumpărătorii de bază care au rezistat până acum, cumpărătorii de mărci străine. Așadar, puteți vedea că scrisul este pe perete. Pe măsură ce vehiculele electrice devin mai accesibile, ele devin mai atractive pentru cumpărătorii de bază care au rezistat până acum, cumpărătorii de mărci străine. Așadar, puteți vedea că scrisul este pe perete”, a declarat Bill Russo, fondator și CEO al Automobility, o companie de consultanță cu sediul în Shanghai.

Ponderea Japoniei în vânzările de mașini în China a scăzut la 18,5% în primul trimestru, de la 24% în 2020, arată datele din industrie ale Asociației Producătorilor de Automobile din China analizate de Reuters.

Toyota și marca sa de lux Lexus au înregistrat o scădere de 14,5% a vânzărilor în primul trimestru, potrivit datelor companiei.

„Trebuie să ne mărim viteza și eforturile pentru a răspunde ferm așteptărilor clienților de pe piața chineză”, a declarat Koji Sato, directorul general al Toyota, într-un interviu acordat luna trecută.

Nissan Motor Co Ltd a înregistrat o scădere de 45,8% a vânzărilor în China, iar vânzările Mazda Motor Corp (7261.T) au scăzut cu 66,5% în primul trimestru. Honda Motor Co Ltd a avut o scădere de 38,2%, potrivit datelor din industrie.

Directorul executiv al Honda, Toshihiro Mibe, a recunoscut că producătorul auto a rămas în urma rivalilor chinezi în ceea ce privește unele tehnologii software.

Constructorii auto din China sunt „mai mult înaintea noastră decât ne așteptam. Constructorii auto japonezi s-ar putea confrunta cu o luptă similară în Statele Unite cu cea din China”, a declarat Mibe reporterilor în cadrul unei prezentări la Tokyo, axată pe eforturile Honda în domeniul conducerii autonome și al serviciilor precum jocurile.

Constructorii auto japonezi și-au construit reputația pe factori precum durabilitatea, dar schimbarea din China arată atracția mașinilor electrice cu prețuri mai mici și a noilor oferte bazate pe software, a declarat Masatoshi Nishimoto, analist principal de cercetare la S&P Global Mobility din Tokyo.