Infofinanciar > Info > Statul român oferă burse de 2.000 de euro de persoană. Cine va benefica și care sunt condițiile
Info

Statul român oferă burse de 2.000 de euro de persoană. Cine va benefica și care sunt condițiile

Bani pentru studenți Sursa foto Money Crashers
Sursa foto Money Crashers

Studiile superioare au devenit o necesitate pe piața muncii din România. Bursele de studiu în străinătate sunt visul multor români, pasionați de un anumit domeniu și care doresc să studieze în afară. Alegerea unei facultăți din străinătate necesită o sumă de bani considerabilă, pe care nu toată lumea și-o poate permite.

În această direcție, Ministerul Educației are o veste bună pentru masteranzi și doctoranzi. Statul va acorda burse pentru studiul în străinătate de până la 2.000 de euro. Cel puțin 34 de viitori masteranzi sau doctoranzi, și de asemenea, cel puțin 20 de cercetători vor fi trimiși la studii în străinătate de către statul român, în anul 2023-2024.

2000 de euro pentru burse de studiu acordate în străinătate

Ministerul Educației a aprobat perioada de bursă pe care statul român o va plăti pentru masteranzii, doctoranzii și cercetătorii care merg să studieze în străinătate în viitorul an universitar. Printr-o hotărâre aprobată luna trecută de Guvern, a fost creat cadrul necesar pentru ca statul să acorde burse de studii în străinătate. Ulterior, ministrul Educației a venit cu două ordine prin care stabilește regulile concursului, cuantumul burselor și țările de destinație.

Statul intenționează să pregătească specialiști într-o serie de domenii de interes, iar pentru acest lucru este dispus să suporte costurile pentru studii aprofundate ale celor care vor să-și completeze educația cu masterat, doctorat sau stagii de cercetare sau postdoctorale. Până acum, acest lucru era posibil doar dacă se încheiau înțelegeri bilaterale cu alte state sau în urma unor oferte unilaterale. Însă după adoptarea HG 118/2023, lucrurile se vor schimba.

Măsura se va aplica din acest an. Scopul acestei finanțări este ca România să își satisfacă nevoile pe care le are societatea și piața muncii. Ministrul Educației a stabilit ce sumă va primi fiecare bursier, în funcție de țara de destinație. Ordinul de ministru nu prevede un număr clar de burse, ci numărul de luni în care bursa va fi acordată, asta pentru că perioada de studii poate fi variabilă, de minimum două luni și maximum zece luni, ținând seama și de faptul că, pe durata vacanței de vară, bursa nu se acordă.

40 de țări vro primii bursierii români la studii

Numărul total de luni aprobate prin ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial, este de 540. Acestea sunt împărțite astfel: 340 de luni pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat și 200 de luni pentru stagii postdoctorale și de cercetare.

Presupunând că fiecare bursier va fi trimis la studii pentru o perioadă maximă de 10 luni pe an, ar rezulta că 34 de persoane vor fi selectate pentru studii de masterat și doctorat peste hotare. În același timp, alți 20 de oameni vor putea merge la stagii postdoctorale și de cercetare. Însă este probabil ca numărul bursierilor să fie mai mare, în funcție de dosarele care vor fi aprobate în urma concursului.  Acesta va fi organizat de către Agenția de Credite și Burse de Studii, instituție cu care persoanele selectate vor trebui să încheie un contract.

De asemenea, prin ordinul oficial este stabilită lista țărilor în care vor putea merge bursierii, precum și suma lunară pe care o va primi fiecare dintre aceștia, în funcție de statul în care va studia. Pe listă sunt trecute, 40 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar există și posibilitatea studiilor făcute pe alte continente, conform Fanatik.