Infofinanciar > Info > Statul are bani de dat! Cine ar putea da peste mina de aur și să primească un voucher gratuit de 9.600 de lei
Info

Statul are bani de dat! Cine ar putea da peste mina de aur și să primească un voucher gratuit de 9.600 de lei

vouchere de 4.000 de lei; foto: romaniatv.net
foto: romaniatv.net

Deputatul PNL, Raluca Turcan, a declarat că partidul aflat la guvernare în acest moment are de gând să lanseze o nouă inițiativă legislativă pentru a controla derularea programelor de sprijin guvernamental pentru firmele private. 

Astfel, deputatul PNL propune acordarea unor vouchere pentru formarea angajaților care își desfășoară activitatea în mediul privat. Această nouă inițiativă înaintată de către Partidul Național Liberal încurajează dezvoltarea profesională a angajaților prin înscrierea la cursuri relevante pentru domeniul în care activează. 

Guvernul își dorește, prin acest mod, să ajute întreprinderile în formarea și perfecționalizarea profesională a membrilor ce alcătuiesc personalul companiei. 

Voucherele pot fi folosite doar pentru formare profesională 

Voucherele de până la 9.600 de lei pot fi utilizate pentru plata cursurilor de formare profesională. Raluca Turcan a adăugat, de asemenea, și că PNL va lansa o inițiativă legislativă prin care ar urma să se realizeze controlul derulării acestor programe de sprijin guvernamental pentru firme private. 

Intenția membrilor Partidului Național Liberal este de a încuraja angajații în participarea la programe de dezvoltare profesională. Tocmai din acest motiv, statul ar urma să pună la dispoziția angajatorilor aceste ajutoare sub formă de voucher, pe care aceștia le pot utiliza pentru a achita serviciile legate de formarea angajaților lor. 

Astfel, noua lege prevede ca orice asistență financiară oferită din bugetul de stat trebuie să fie utilizată pentru organizarea și desfășurarea conformă a programelor de formare profesională a adulților. 

Finanțarea voucherelor de 9.600 de lei va fi alocată în limita bugetului disponibil pentru acest program. Acțiunea legislativă este însă o reacție la cererile angajatorilor din mediul privat pentru personal calificat și specializat în domeniul de activitate. 

Cum se va realiza formarea profesională 

„Această formare poate să fie realizată fie în interiorul intreprinderii fie cu formatori specializaţi. În felul acesta, încurajăm investitorii să sprijine resursa umană şi, pe fond, cea mai profitabilă investiţie este cea în resursa umană”, a arătat Turcan. 

În plus, ea a mai prezentat și un alt proiect de lege pe care are de gând să îl depună în Parlament pentru instituirea unei noi scheme de ajutor pentru stat. Prin acest nou proiect, angajatorii ar putea să obțină încă un voucher pentru formarea profesională a angajaților, potrivit RomâniaTV.

„Vorbim despre iniţiere, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1, 2, 3 respectiv 4. Cursul de calificare-recalificare nivel 1 presupune achiziţionarea unui vouchere de 2.400 de lei, cel de nivel 2, 3.000 de lei, cursul de nivelul 3, 4.900 de lei şi cel de nivel 4 , de 9.600 de lei. Cursul de formare şi iniţiere în interiorul companiei are o valoare de 2.400 de lei”, a spus Raluca Turcan, care a precizat că ajutorul poate să ajungă la 50% din contravaloarea cursului de formare, dar că există şi posibilitatea de a depăşi acest procent. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.