Infofinanciar > Esential > Exclusiv. Doru Bușcu: „PNL nu poate merge cu Ciucă în anul electoral. Nu are tracțiune, este un lest!”
Esential

Exclusiv. Doru Bușcu: „PNL nu poate merge cu Ciucă în anul electoral. Nu are tracțiune, este un lest!”

Doru Buscu
Sursa foto: Captura podcast Hai Romania

Jurnalistul Doru Bușcu este de părere că rotativa guvernamentală va funcționa conform pactului dintre PNL și PSD, dar că înțelegerea dintre cele două partide se va rupe la începutul anului viitor, când una din formațiuni va trebui să intre în opoziție.

Președintele nu poate refuza nominalizarea ca viitor premier, apreciază Doru Bușcu, ci cel mult să tergiverseze preluarea funcției, folosindu-se de „pretextul” grevei profesorilor: „Marcel Ciolacu trebuie să accepte funcția pentru că este o acceptare în numele partidului, care are așteptări. Poate însă să lungească situația și să zică «Haideți să ne ocupăm mai înainte de oameni!». PSD poate să rezolve criza, este o grevă nu este așa grav. Greva profesorilor este îndreptățită, trebuie tratată cu mai multă atenție, deci Ciolacu se poate fofila să nu plece din primele zile cu o bilă legată de picioare, la care se pot adăuga rapid altele”, a explicat jurnalistul în ediția de joi, 25 mai, a podcastului Hai România, care poate fi vizionată aici.

Pactul mai ține până în ianuarie

Invitatul lui Ionuț Cristache apreciază că pactul politic dintre cele două mari partide se va respecta, dar va avea o valabilitate limitată: „Eu cred că acest transfer de putere va fi acceptat, cu întârziere sau la termen, dar va avea valabilitate până la începutul anului următor, când unul din cele două partide va trebui să intre în opoziție. Altfel, PNL-ul riscă să se confrunte și cu o ruptură, pentru că această dominație nerezonabilă a lui Iohannis asupra partidului l-a dus la o contraperformanță politică. Și s-ar putea ca grupul Bolojan, cu Motreanu și o parte a nemulțumiților, să încerce să iasă. Iar când candidatura lui Kovesi devine clară, împreună cu USR, Orban, REPER și Mișcarea Populară pot să facă o alianță politică.”

Debarcarea lui Ciucă, o varianta cu șanse de câștig pentru PNL

O altă posibilă schimbare care ar putea surveni în cadrul Partidului Național Liberal ar putea fi înlocuirea lui Nicolae Ciucă cu un alt președinte cu priză și tracțiune mai bune la electorat. Manevră legitimă, ținând cont de realizările actualului premier, și mai ales posibilă, având în vedere că influența lui Klaus Iohannis în partid începe să scadă pe final de mandat.

„O altă variantă este să îl dea pe Ciucă jos și să pună un alt președinte – în ultimul an Iohannis nu mai are nicio pârghie asupra partidului, decât asupra celor care au dosare. PNL nu poate merge cu Ciucă în anul electoral, pentru că nu doar că nu are tracțiune, dar este un lest, frânează. Trebuie pusă o figură nouă, poate că Bolojan sau Motreanu, care să reaprindă această poveste. Iar Bolojan, despre care am înțeles că se profilează ca un candidat la Președinție, o poate face, chiar dacă nu candidează efectiv. Pentru că o dată cu el crește și partidul dacă este un candidat bun, credibil. La momentul acesta are cea mai buna percepție din PNL și, dacă legenda se rostogolește și îl scoți ceva mai târziu, să nu aibă timp să vorbească mult ca să vezi că problemele sunt la fel peste tot, poate fi un contracandidat bun pentru PSD.”

Jurnalistul nu exclude însă din start șansele refacerii alianței dintre cele două partide, în cazul apariției unui „pericol politic” comun: „Dacă situația se îngroașă, de exemplu Simion nu se pune pe el candidat AUR, ci găsește pe cineva pe care să-l împingă în față, este posibil ca PNL și PSD să-și unifice eforturile chiar din primul tur. Iar dacă mai vine și dna Kovesi, este clar că trebuie să se alăture, din instinct de conservare.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.