Infofinanciar > Info > Statul acordă mai mulți bani pentru alocațiile copiilor. Majoritatea beneficiarilor sunt în București, Iași și Suceava
Info

Statul acordă mai mulți bani pentru alocațiile copiilor. Majoritatea beneficiarilor sunt în București, Iași și Suceava

Alocații pentru copii sursa foto playtech.ro
FOTO: playtech.ro

În luna martie, Guvernul a efectuat plăți în valoare de 1,082 de miliarde de lei, care au constat în alocații de stat. Suma medie plătită de Executiv în a treia lună a anului a fost de aproximativ 270 de lei/beneficiar, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială(ANPIS).

La nivel național sunt circa 3,7 milioane de copii care beneficiază de alocații, dintre care 370.000 sunt în București urmat de Iași și Suceava cu 197.000 respectiv 137.000 la care se adaugă Constanța și Bacău cu 128.000 respectiv 126.000.

În România sunt aproximativ 3,7 milioane de beneficiari

Beneficiarii din județele Botoșani, Caraș-Severin și Ilfov au primit cele mai mari sume medii plătite, cu 302,44 lei, 301,59 de lei și puțin peste 300 de lei în Ilfov. Alocația se acordă până la vârsta de 18 ani precum și tinerilor care sunt înscriși într-o formă de învățământ liceală sau profesională dar care au trecut de pragul majoratului.

Deputații au în vedere modificarea legislației în așa fel încât alocația să se acorde chiar din ziua în care copilul se naște și nu din luna următoare așa cum este stipulat în momentul de față. Astfel, potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere în Camera Superioară a Parlamentului dreptul la alocația de stat se va stabili începând cu prima zi de viață a copilului nou-născut și se va acorda începând cu următoarea lună. După care, plata drepturilor aferente se va efectua din luna următoare depunerii cererii, însă nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii solicitării.

Prin urmare, în formula de calcul a alocației de stat se va trece, acolo unde este cazul, și perioada dintre ziua de naștere a copilului și ultima zi a lunii în cauză. În legislația actuală este stipulat ca „ dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.

Cuantumul alocațiilor în funcție categoriile de vârstă

În expunerea de motive a actului legislativ, autorii subliniază că se impune o astfel de măsură deoarece “în realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”.

La ora actuală, alocațiile de stat pentru copii oscilează între 277 de lei și 683 de lei după cu urmează:

Pentru copii cu vârsta de până la doi ani sau trei, în cazul copiilor care au dizabilități, statul acordă 683 de lei.

Pentru categoria de copii care au vârste cuprinse între doi și 18 ani, remunerația lunară este de 277 de ani, iar 683 de lei mai primesc și copii cu dizabilități cu vârste între trei și 18 ani. Începând cu acest an, valoarea alocației pentru copii se indexează în fiecare an cu rata medie a inflației, potrivit România TV.