Infofinanciar > Info > Copiii din România pot primi 600 de lei în plus de la stat. Părinții au de făcut un singur lucru pentru a intra în posesia banilor
Info

Copiii din România pot primi 600 de lei în plus de la stat. Părinții au de făcut un singur lucru pentru a intra în posesia banilor

economisire
Credit imagine: cursvalutar.ro

Începând cu 2019, statul a dat drumul programului Junior Centenar. Astfel, fiecărui copil i s-a deschis în mod automat un cont. Acolo, părinții și alți apropiați ai copilului pot depune sume de bani. Pentru fiecare 1.200 de lei, se adaugă 600 de lei din partea statului. Și numai copilul are de a accesa fondurile totale, în momentul în care ajunge la vârsta majoratului. Dar numai 2% dintre aceste conturi au fost până acum alimentate cu o sumă de bani, cât de mică.

Un motiv pentru acest lucru este că programul Junior Centenar este mai puțin cunoscut publicului larg. Părinții decid cel mai des să apeleze la produse de economisire cu asigurare pe viață. „Ni s-a părut cel mai ușor așa. Cred că niciodată nu am considerat că a ține banii la saltea e o variantă bună”, a declarat o mamă intervievată.

Părinții vor să economisească

Mai mulți părinți intervievați de stirileprotv.ro au vorbit despre sistemele de economisire la care au apelat pentru a-și asigura, în măsura în care se poate, propriii copii.

„Motivul este în primul rând siguranța, să avem ceva pus de o parte, pentru ce o fi, studii sau ce va avea ea”, a spus un alt părinte. Așadar, părinții din România sunt interesați de economisire pentru a asigura o plasă de siguranță financiară copiilor în momentul în care ajung la vârsta majoratului.

Programul Junior Centenar este mai puțin accesat de părinți, deși peste 5 milioane de conturi au fost deschise la Trezorerie pe numele celor mici. În afara unei relative obscurități, programul acesta poate fi mai puțin atractiv pentru părinți, deoarece este o perioadă adesea foarte lungă între depunere și încasare.

Totuși, un avantaj pe care îl are acest cont de economii față de altele este acela că nu numai părinții pot depune bani. Este valabil același lucru pentru alte rude, cunoștințe și virtualmente oricine cunoaște datele contului care a fost deschis pe numele copilului.

Cât de important este programul Junior Centenar?

Deși scopul conturilor dedicate economisirii este acela de a asigura un anumit nivel de certitudine financiară, analiștii economici sunt de părere că impactul nu va fi atât de mare pe cât și-ar dori părinții și ceilalți apropiați care investesc în viitorul copilului. Un prim motiv pentru acest lucru este devalorizarea monedei, în special în condițiile în care o intrare în zona euro este posibilă în următorii ani.

„Riscul de devalorizare al monedei îl avem, atât la bănci, cât și la produsul oferit de către stat”, a spus economistul Florina Popîrțac.

Expertul contabil Adina Drăgan are un punct de vedere similar: „Cu siguranță, în 18 ani banii vor valora doar câteva salarii minime.”