Infofinanciar > Info > Schimbări la legea alocațiilor! Părinții ar putea primi mai mulți bani
Info

Schimbări la legea alocațiilor! Părinții ar putea primi mai mulți bani

alocatie
Sursa foto: antena3

Senatul a adoptat un proiect legislativ care aduce schimbări benefice pentru copii în privința alocațiilor. Una dintre noutățile importante este faptul că părinții ar putea primi mai mulți bani la nașterea unui copil, deoarece dreptul la alocația de stat pentru copii ar putea fi stabilit chiar din ziua în care se naște copilul, nu din luna următoare, așa cum este în prezent prevăzut de legea în vigoare.

Conform Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, dreptul la această alocație se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

Modificările vin în ajutorul părinților

Proiectul de lege adoptat de Senat propune modificarea acestui aspect, astfel încât părinții să primească alocația începând cu ziua nașterii copilului.

În expunerea de motive, inițiatorii spun că această măsura este necesară, pentru că „în realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”, potrivit Antena3CNN.

Însă pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, este necesară adoptarea ei și de către Camera Deputaților, promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial. Doar după aceste etape, părinții ar putea beneficia de aceste schimbări avantajoase la alocațiile pentru copii.

În prezent, alocațiile în România se dau astfel:

– 600 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);

– 256 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);

– 600 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

Persoanele peste 18 ani pot primi alocație în continuare

Elevii care au împlinit 18 ani în timpul vacanței de vară vor avea suspendată temporar alocația lor, până la începerea anului școlar, când aceasta va fi acordată retroactiv.

Potrivit Legii 61/1993, există condiții clare pentru primirea alocației, inclusiv pentru tinerii care au atins vârsta majoratului. În ceea ce privește prelungirea alocației, aceasta este disponibilă doar în anumite cazuri specifice, în funcție de circumstanțele individuale ale beneficiarului.

Potrivit Legii 61/1993, procedura de acordare a alocației persoanelor care au îndeplinit vârsta de 18 ani se realizează astfel:

– Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

-Pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3), plata alocaţiei de stat se face direct acestora, pe bază de cerere. Procedura de plată se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, se arată legea.