Infofinanciar > Lumea la zi > Frica de Rusia se propagă. Patru state europene neutre vor relații strânse cu NATO
Lumea la zi

Frica de Rusia se propagă. Patru state europene neutre vor relații strânse cu NATO

Majoritatea americanilor au încredere în NATO
Sursa foto: Arhiva companiei

Austria, Elveţia, Irlanda şi Malta, state europene neutre care nu sunt membre ale NATO, tatonează o posibilă apropiere de Alianţa Nord-Atlantică. Invazia rusă din Ucraina și eșecul ofensivei Kievlului încep să își facă efectul.

Cele patru state europene au demarat discret tratative încă din decembrie anul trecut diplomaţi. Potrivit publicaţiei Die Presse, guvernele Austriei, Elveţiei, Irlandei şi Maltei – așa-numitul WEP4 – au anunțat că doresc „extinderea” relaţiilor cu NATO. Reprezentanții Alianţei Nord-Atlantice au confirmat ţările neutre „caută de mult timp sporirea dialogului cu NATO”.

În documentul comun semnat de WEP4 se argumentează că situaţia de securitate în Europa s-a deteriorat substanţial. Cum semnele de remediere a situației întârzie, respectivele state doresc consolidarea cooperării militare. Printre propunerile pentru intensificarea cooperării se nunmără desfăşurarea de exerciţii militare comune suplimentare. Dar și „acces privilegiat la documente şi informaţii” ale Alianţei.

Viena nu vrea în NATO

Ministerul austriac de Externe a dat asigurări că guvernul de la Viena nu intenţionează să adere la NATO. Austria colaborează cu NATO din anul 1995 în cadrul „Parteneriatului pentru Pace”. Dar oficialii de la Veina au declarat în repetate rânduri că nu are intenția de a urma exemplul Finlandei și Suediei.

„Austria a fost neutră. Austria este neutră. Și Austria va rămâne neutră. Avem o situaţie geografică complet diferită. Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta.“, a explicat ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg în mai 2022.

Va renunța Elveția la neutralitate?

În Suedia și în Finlanda, neutralitatea a fost rezultatul unor ani de doctrină de politică externă autoimpusă. Spre deosebire de aceste două state, în Austria și Elveția neutralitate este stabilită prin tratate internaționale.

La fel ca în Austria, neutralitatea elvețiană se bazează pe un compromis cu marile puteri. La Congresul de la Viena din 1814-1815, Franța, Austria și Prusia au fost toate de acord să renunțe la interesele lor în teritoriu în favoarea unei confederații neutre.

Cu toate acestea, există diferențe marcante între statele vecine. Elveția, de exemplu, nu a fost niciodată o mare putere. Până când a devenit o națiune în 1848, Țara Cantoanelor a fost un amalgam liber de mici state suverane.

Și astăzi Elveția evită în mod tradițional să semneze sancțiuni economice și, de asemenea. Țara nu este membră a Uniunii Europene, deci nu participă la politica externă sau de securitate a UE.

Austria a devenit oficial neutră pe 26 octombrie 1955. La acea dată a fost semnat Tratatul de stat austriac, care a restabilit Austria ca stat suveran. Țara este însă mult mai activă atunci când vine vorba de medierea în conflicte internaționale. Viena contribuie cu contingente mari de soldați la misiunile de menținere a păcii ale ONU decât Elveția.

Țara Cantoanelor face înă pași deiscreți pentru ieșirea din neutralitate. Elveția a confirmat că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferinţă pentru obţinerea păcii în Ucraina. Rusia a transmis clar că nu va participa, conform hotnews.