Infofinanciar > Lumea la zi > Patru țări neutre vor să se apropie de NATO. Se caută noi relații de securitate
Lumea la zi

Patru țări neutre vor să se apropie de NATO. Se caută noi relații de securitate

20 de ani de la aderarea României la NATO
sursa foto: arhivă

Patru țări europene neutre încearcă să consolideze relația cu NATO. Acestea sunt Malta, Elveția, Irlanda și Austria. Cele 4 state au trimis încă din decembrie scrisori de intenție în care se stipulează că doresc extinderea realțiilor cu Alianța Nord-Atlantică, pe fondul invaziei ruse din Ucraina.

În scrisoare se mai menționează că situația de securitate în Europa s-a deteriorat și că se dorește consolidarea cooperării militare.

De asemenea, scrisoarea cuprinde și propuneri pentru intensificarea acestei cooperări, cum ar fi desfăşurarea de exerciţii militare comune suplimentare sau un acces privilegiat la documente şi informaţii ale Alianţei, potrivit Agerpres.

Austria vrea să se apropie de NATO, dar rămâne neutră

Ministerul de Externe austriac a motivat această inițiativă, spunând că ea se datorează unui „vânt geopolitic” mai aspru. Acesta a mai declarat că cele patru țări, cunoscute și ca WEP4 își doresc de mult sporirea dialogului cu NATO.

Ministerul de Externe austriac a admis că în cazul Austriei neutralitatea nu creează securitate. Acelaşi minister a dat asigurări că Austria în continuare nu intenţionează să adere la NATO.

Finlanda și Suedia, însă au ales să se alăture Alianţei ca state membre, în urma războiului din Ucraina.

Austria colaborează cu NATO din anul 1995 în cadrul „Parteneriatului pentru Pace”. Deși dorește o apropiere de Alianță, aceasta dorește să rămână în continuarea neutră: „Austria a fost neutră, Austria este neutră și Austria va rămâne neutră”., declara în anii trecuți cancelarul austriac Karl Nehammer.

 Și ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg.„Avem o situaţie geografică complet diferită. Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”, a explicat presei în 2022 în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, la Bruxelles.

„Din punct de vedere istoric, diferite părți au făcut o serie de presiuni pentru a elimina neutralitatea, dar au eșuat întotdeauna”, spune politologul vienez Heinz Gärtner. „Niciunul dintre marile partide politice nu o dorește și nici oamenii nu o doresc”.

Neutralitatea celorlalte țări

Neutralitatea Suediei și a Finlandei a fost rezultatul unor ani de doctrină de politică externă autoimpusă. În Austria și Elveția, însă, această neutralitate este ancorată în tratate internaționale obligatorii.

Neutralitatea Elveției se bazează pe un compromis cu marile puteri: La Congresul de la Viena din 1814-1815, Franța, Austria și Prusia au fost toate de acord să renunțe la interesele lor în teritoriu în favoarea unei confederații neutre, conform HotNews.ro

Austria, însă este mult mai activă atunci când vine vorba de medierea în conflicte internaționale și contribuie cu contingente mult mai mari de soldați la misiunile de menținere a păcii ale ONU decât Elveția.

Elveția, totuși se va ocupa la jumătatea lunii iunie de găzduirea unei conferințe pentru pace în Ucraina. Rusia refuză să participe și consideră că Elveția și-a pierdut statutul de țară neutră., scrie și Hotnews.ro