Infofinanciar > Lumea la zi > ONU: Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari
Lumea la zi

ONU: Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari

Fâșia Gaza, sursa foto Observator
sursa foto arhiva companiei

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza.

„Estimările Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru reconstruirea totală a Fâşiei Gaza depăşesc 30 de miliarde de dolari şi ar putea ajunge până la 40 de miliarde de dolari”, a declarat Abdallah al-Dardari, directorul Biroului regional pentru statele arabe al PNUD, în timpul unei conferinţe de presă la Amman.

„Amploarea distrugerilor este enormă şi fără precedent (…). Aceasta este o misiune cu care comunitatea internaţională nu s-a mai confruntat după Al Doilea Război Mondial”, a mai spus Dardari, care este şi subsecretar general al ONU.

El a adăugat că, dacă reconstrucţia Fâşiei Gaza ar urma să aibă loc conform procesului tradiţional, „aceasta ar putea lua decenii, iar poporul palestinian nu are luxul de a răbda decenii”.

„Prin urmare, este important să acţionăm rapid pentru a-i muta pe oameni în locuinţe decente şi a le restabili viaţa normală pe plan economic, social, sanitar şi educativ. Aceasta este prioritatea noastră absolută şi ea trebuie realizată în primii trei ani ce vor urma încetării ostilităţilor”, a subliniat el.

De asemenea, Abdallah al-Dardari a estimat la „37 de milioane de tone” totalul dărâmăturilor acumulate în urma bombardamentelor şi exploziilor. „Vorbim despre o cifră colosală, iar această cifră creşte în fiecare zi. Cele mai recente date arată că ea se apropie deja de 40 de milioane de tone”, a spus el, potrivit Reuters.