Infofinanciar > Lumea la zi > Sprijinul Chinei pentru Rusia reprezintă o „amenințare pe termen lung” la adresa securității europene
Lumea la zi

Sprijinul Chinei pentru Rusia reprezintă o „amenințare pe termen lung” la adresa securității europene

cipuri (sursă foto: dreamstime)
Sursă foto: arhivă

Liderii discută măsuri de contracarare a politicilor economice ale Beijingului, despre care spun dezechilibrează comerțul global.

Liderii G7 consideră că sprijinul Chinei pentru complexul industrial de apărare al Rusiei reprezintă o „amenințare pe termen lung”, la adresa securității europene. În timp ce grupul încearcă să își înăsprească poziția față de politicile economice ale Beijingului. Despre care spun că dezechilibrează comerțul global.

Beijingul a ales Rusia

Statele Unite au făcut presiuni de mult timp pentru ca partenerii lor europeni din G7 – Franța, Germania, Italia și UE – să se apropie mai mult de abordarea lor mai dură față de China. Argumentând că rolul țării în sprijinirea regimului președintelui Vladimir Putin în timp ce acesta duce un război împotriva Ucrainei înseamnă că Beijingul a ales să fie de partea Rusiei împotriva Occidentului.

Liderii G7 vor discuta despre China vineri. În cea de-a doua și ultima zi a summitului grupului din Puglia, în sudul Italiei. Discuțiile au loc la câteva zile după ce UE a anunțat noi tarife pentru producătorii chinezi de automobile electrice. Despre care spune beneficiază de subvenții nedrepte, iar SUA au impus noi sancțiuni asupra companiilor cu sediul în China. Care furnizează Rusiei semiconductori care ar putea ajuta mașina de război.

Abordarea Chinei este mai dură decât înainte. Europenii se îndreaptă cu siguranță în această direcție, a declarat un diplomat G7 implicat în discuții. Adăugând respectivul comunicat al grupului de la summit va reflecta această schimbare de evaluare.Era naivității față de Beijing a dispărut cu siguranță acum. Iar China este de vină pentru asta, sincer”, a declarat joi președintele american Joe Biden. „China nu furnizează arme, ci capacitatea de a produce aceste arme și tehnologia disponibilă pentru a face acest lucru. Așa că, de fapt, ajută Rusia”.

Comerțul dintre China și Rusia

Un oficial de rang înalt din administrația Biden a declarat vineri reporterilor că sprijinul acordat de China „bazei industriale de apărare” a Rusiei este o „problemă critică”. Aceasta nu doar din cauza impactului său asupra Ucrainei. Ci și pentru că ar ajuta Rusia să dezvolte capacități în domenii precum rachetele și artileria. Care ar reprezenta „o amenințare pe termen lung. La adresa securității Europei și este o preocupare pentru toți membrii G7″, a adăugat oficialul.

Comerțul bilateral dintre China și Rusia a fost în valoare de 240 de miliarde de dolari anul trecut, potrivit vămilor chineze. În creștere cu 26% față de 2022.
Liderii G7 vor discuta, de asemenea, despre modalități de a contracara ceea ce ei spun că este supracapacitatea industrială a Chinei. Despre care liderii europeni în special se tem că va fi folosită pentru a le inunda piețele cu bunuri la prețuri mici. În special în domeniul tehnologiilor verzi emergente.

Înalți oficiali americani și-au intensificat drastic avertismentele. Privind exporturile chineze de energie curată. Washingtonul și-a majorat recent propriile tarife pentru produsele chinezești din acest sector care sunt vândute în SUA. „Sprijinul acordat de China pentru subvențiile acordate vehiculelor electrice, bateriilor litiuion, panourilor solare și altor articole.contribuit la o supracapacitate pe aproape toate piețele occidentale, a declarat oficialul administrației Biden.

„Acest lucru va fi reflectat în comunicat, iar acțiunile care vor urma de aici vor fi luate individual de către țările G7″, a adăugat oficialul, potrivit ft.