Infofinanciar > Info > Dobânzile la credite cresc, iar la depozite scad. Cum au decis băncile aceste schimbări
Info

Dobânzile la credite cresc, iar la depozite scad. Cum au decis băncile aceste schimbări

Robor Sursa foto Romania Libera
Credit imagine: Romania Libera

Este a treia lună consecutivă în care dobânzile la depozite scad. În același timp, IRCC este în creștere, ultima sa actualizare având loc la 1 ianuarie 2023.

Banca Națională a României (BNR) a avut o politică a inacțiunii: a renunțat la controlul riguros al lichidităților, astfel încât dobânzile pentru depozite au atins un platou sau chiar au scăzut. În plus, cererea de depozite a crescut din partea clienților, în special din partea persoanelor juridice. În aceste condiții, băncile nu au mai fost nevoite să crească dobânzile pentru a face depunerile atractive.

Cum s-a schimbat situaţia la populaţie şi firme

Față de decembrie 2022, dobânda a scăzut în medie cu 0,3%, atingând pragul de 6,4%. Scăderea a fost mai slab resimţită în cazul populaţiei generale decât în cazul firmelor. Astfel, pentru persoanele fizice, vorbim de o reducere de 0,2% a dobânzii, în vreme ce persoanele juridice au o dobândă cu 1,3 puncte procentuale mai mică.

Ianuarie a adus cu sine o uşoară scădere a inflaţiei. Iarna blândă a avut drept consecinţă un consum mai redus de electricitate. Totuşi, indicele inflaţiei rămâne la 15,1%, mult mai mare decât cele 3,5 procente dorite de Banca Centrală Europeană.

În contextul depozitelor la termen în sold, însă, situaţia a rămas neschimbată. Dobânzile au crescut cu 0,3 puncte procentuale în cazul populaţiei, însă au înregistrat o scădere proporţională în cazul firmelor. Astfel, valoarea lor este egală cu cea din decembrie 2022, 6,5%.

Ce se întâmplă cu creditele

În ceea ce priveşte creditele, dobânzile se află într-un trend ascendent. Principalul punct de referinţă pentru creditele acordate din 2019 până în prezent, IRCC, a crescut de la 4,1% la 5,7%. Se preconizează o nouă creştere începând cu 1 aprilie 2023, la 6%. Creşterea ROBOR este mai lentă prin comparaţie, 0,2 puncte procentuale între ultimul trimestru al anului 2022 şi trimestrul precedent.

Motivul pentru aceste schimbări este scumpirea împrumuturilor pentru locuinţe . Aici, luăm în considerare atât creditele ipotecare, cât şi împrumuturile obţinute prin programul Noua Casă.

Un punct luminos de pe firmament este scăderea de 0,1 puncte procentuale pentru creditele în sold acordate firmelor. Totuşi, procentul actual, 10,1% pe an, rămâne dublu faţă de cel înregistrat în anul precedent.

În schimb, dobânda anuală pentru creditele ipotecare a ajuns la 8,1%, de două ori mai mare decât în 2022 şi egalată doar de valoarea din aprilie 2013, titrează profit.ro.

Creditarea în lei pentru firme s-a ieftinit cu 0,4 procente, marcând a doua lună consecutivă de scăderi. Asta în timp ce creditele în euro au căpătat dobânzii medii de 5,2%, duble faţă de anul anterior. Împrumuturile noi în dolari au ajuns la dobânda anuală de 7,8%, o creştere de 1,1 puncte procentuale faţă de decembrie 2022.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.