Infofinanciar > Info > Specialiștii în energie atenționează consumatorii români: „Facturile la primăvară vor aduce creșteri de până la patru ori”
Info

Specialiștii în energie atenționează consumatorii români: „Facturile la primăvară vor aduce creșteri de până la patru ori”

Facturi, Sursă foto: Unsplash.com
Sursă foto: Unsplash.com

În urma promulgării de către președintele Klaus Iohannis a noii scheme de plafonare a facturilor la energie electrică din anul 2023, specialiștii din domeniu anunță că românii vor fi nevoiți de la 1 ianuarie să plătească lunar de până la patru ori mai mult pentru consumul propriu de curent. Ideea este susținută de președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, care a precizat că toți consumatorii se „vor lovi” de acest lucru de la prima factură, primită în luna februarie 2023, dar și de consultantul economic Adrian Negrescu.

„Consumatorul român se va confrunta în continuare cu confuzia existentă în momentul de față, va fi în continuare afectat de ponderea costurilor ridicate cu energia în bugetul familiei. În mod particular, mulți români vor afla cu surprindere (în luna februarie 2023- cu ocazia primirii facturii de pe luna ianuarie 2023) că legea care urmează să-i protejeze de creșterea de prețuri de la 1 ianuarie 2023 le va aduce creșteri de prețuri de 4 ori, urmare a limitării aplicabilității plafonării doar la imobilul de domiciliu. Acțiunile impuse Rusiei rescriu harta energetică a lumii, acțiune care se va menține și în anul 2023. În funcție de modul în care iarna 2022/2023 va fi trecută de țările din UE se pot discuta diferite scenarii pentru anul 2023”, a declarat Dumitru Chisăliță pentru Revista Capital.

„Va fi o problemă majoră”

Consultantul economic, Adrian Negrescu, a atras atenția, de asemenea, că românii vor plăti facturi la energie de trei sau chiar de patru ori mai mari decât anul trecut, în primăvară. În opinia sa, pentru majoritatea consumatorilor, acest lucru „va fi o problem majoră”.

„Nu suntem atenţi la economie, ne interesează doar să luăm nişte decizii, din păcate, care să dea bine la televizor, să dea bine în presă. Dar, dincolo de aceste decizii care par la prima vedere pozitive, se ascund multe semne de întrebare legate de cum vor fi implementate aceste noi reglementări de la 1 ianuarie, care va fi efectul lor. (…) Chiar şi la 1,3 lei pe kilowatt, oamenii vor plăti facturi de trei sau chiar de patru ori mai mari decât anul trecut, în primăvară, ceea ce pentru marea majoritate a populaţiei va fi o problemă majoră.

Nu mai vorbesc, pe de altă parte, de zona de business, companiile care activau şi care voiau să facă investiţii în acest domeniu şi care îşi văd practic activitatea limitată de acest nou cadru legislativ care a impus nişte măsuri, unele de-a dreptul aberante, legate de profitabilitate şi de modul în care îţi poţi dezvolta nişte investiţii predictibile pe termen mediu şi lung”, a afirmat Adrian Negrescu, în cadrul unei noi ediții a dezbaterilor „Energia în spatele scenei”, a declarat consultantul, conform Agerpres.

Expertul a mai adăugat că anul 2022 a fost unul dificil, în care a fost aproape imposibil să poată fi făcută o predicţie legată de ce se va întâmpla în zona petrolului, în zona energiei, în zona gazelor. Printre cauzele menţionate au fost: războiul din Ucraina, precum şi alte măsuri la nivel internaţional care au venit şi au bulversat pieţele de energie.