Infofinanciar > Lumea la zi > Spania vrea să dețină supremația gazelor în Europa! De ce nu este de acord Franța
Lumea la zi

Spania vrea să dețină supremația gazelor în Europa! De ce nu este de acord Franța

MidCat, Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

Spania și-a propus să devină principalul hub energetic din vestul Europei și, practic, să dețină supremația pe piața gazelor europene. De aceea, autoritățile de la Madrid vor să grăbească finalizarea construcțiilor gazoductului MidCat, a cărui proiect datează din 2013. Această conductă, care va fi finalizată în jurul toamnei anului 2023, va începe din nordul Africii și va traversa Spania, Portugalia, Franța și Germania.

Până acum, lucrările la noul gazoduct au tot fost blocate de autoritățile franceze, care au declarat că actualele conducte care leagă Franța și Spania sunt utilizate doar la 55% din capacitatea lor de transport și că, prin urmare, nu este nevoie de construcția unor altele noi. În plus, construcția gazoductului va crea o competiție între cele două țări, în privința producerii de hidrogen, întrucât MidCat va putea transporta și acest tip de combustibil din anul 2030.

MidCat se va întinde pe o distanță de 100 de km pe teritoriul Spaniei și va costa aproximativ 375 de milioane de euro. Întreaga construcție este asumată de operatorul rețelei naționale de gaze, Enagás. Spaniolii au făcut în repetate rânduri presiuni pentru ca Uniunea Europeană să finanțeze proiectul MidCat, dar oficialii de la Bruxelles au evitat să facă acest lucru.

Noul gazoduct va putea transporta 7 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural pe an din Catalonia până în sud-vestul Franței. Această cantitate reprezintă aproximativ o cincime din consumul anual pe care l-a înregistrat statul iberic.

Reprezentanți ai Enagás au susținut că în Spania intră zilnic gaze naturale din Algeria, Nigeria, Qatar și SUA, uneori chiar și din Rusia, prin două conducte conectate cu nordul Africii și șase instalații care conectează terminalele GNL și centralele care transformă GNL-ul înapoi în gaz. Cumulat, sistemul spaniel beneficiază de 60 de miliarde de metri cubi de gaze anual, fiind cantitatea maximă pe care aceste instalații o pot gestiona.

Germania și Portugalia salută inițiativa Spaniei

În pofida obiecțiilor pe care le-au avut francezii în privința construcției gazoductului MidCat, există și state europene care îmbrățișează aceste planuri ale autorităților spaniole. Astfel, Germania și Portugalia, luând în calcul faptul că problemele de aprovizionare cu energie cresc pe zi ce trece, au declarat că sunt de acord cu elaborarea noii conducte de gaz, scrie G4Media.

Prim-ministrul portughez Antonio Costa i-a cerut Franței să oprească această politică ofensivă la adresa Spaniei, argumentând că o astfel de conductă ar ajuta Europa Centrală și de Est să devină independente față de gazul rusesc.

Oficialul a mai spus însă că înțelege și poziția Franței în această situație, întrucât autoritățile de la Paris încearcă să își protejeze sectorul energetic nuclear.